“Pravim razliku između ustaškog pokreta i nekih oznaka ‘Za dom spremni’ koje su korišćene devedesetih. Ovo što je Milanović napravio nije dobro…”

Izvor: 011vodič.com, 18.Jun.2020, 22:19

“Pravim razliku između ustaškog pokreta i nekih oznaka ‘Za dom spremni’ koje su korišćene devedesetih. Ovo što je Milanović napravio nije dobro…”

“Ovo što je predsednik napravio nije dobro jer došli smo odati počast poginulima”, rekao je Plenković novinarima u Okučanima ističući da su oni ovde “u ime institucija”.
Na pitanje je li reč o smišljenoj provokaciji, kako tvrdi Milanović, odnosno da li je on znao da će neki u Okučane doći u majicama na kojima je oznaka paravojne jedinice iz rata ’90-tih, Hrvatskog veća odbrane (HOS) sa spornim ustaškim pozdravom, Plenković je odgovorio da nije.
“Videli >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << ste da je pre nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču (HOS-a) koja je bila u Jasenovcu, a danas više nije tamo, Milanović rekao da ju treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovde nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za slobodu Hrvatsku treba baciti”, rekao je Plenković.
On je dodao i da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a.
Plenković je rekao da se njegova vlada jasno odredila u vezi pozdrava “Za dom spremni” i da pravi razliku između ustaškog pokreta iz Drugog svetskog rata, koji oštro osuđuje i “nekih oznaka” koje su korišćene ratu ’90-tih.
“Veće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznedrilo dokument koji vrlo precizno identifikuje trenutke u kojima se neka obeležja koja su korišćena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisećamo žrtava”, dodao je premijer.
Predsednik Sabora Gordan Jandroković ocenio je da je Milanovićev potez neprimeren. On je novinarima rekao da je Milanović izjavom u Jasenovcu “otvorio svetonazorske ideološke sukobe”.
Premijer i predsednik Sabora dolaze iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, a predsednik Hrvatske iz opozocione Socijaldemokratske partije. Milanović je u drugom krugu predsednočkih izbora početkom godine pobedio dotadašnju predsednicu i kandidatknju HDZ Kolindu Grabar-Kitarović.
The post “Pravim razliku između ustaškog pokreta i nekih oznaka ‘Za dom spremni’ koje su korišćene devedesetih. Ovo što je Milanović napravio nije dobro…” appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.