Povezanost PSA i VLASNIKA je toliko JAKA da je vaš neprijatelj i neprijatelj vašeg psa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Avg.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povezanost PSA i VLASNIKA je toliko JAKA da je vaš neprijatelj i neprijatelj vašeg psa!

Psi po pravilu izbegavaju osobe koje su odbile da pomognu njihovom vlasniku!

Mešanac Tomi nije mogao da se odvoji od svog vlasnika ni posle njegove smrti - više od dve nedelje proveo je čuvajući njegov grob. Bokser Simon uspeo je da spase i odgurne četvorogodišnjeg dečaka s putanje automobila - hrabrošću koja ga je koštala života. Slično se desilo i jazavičaru Leu koji je dao život za jedanaestogodišnju devojčicu suprotstavljajući se razjarenom bulmastifu. Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veoma inteligentnom psu Kilijanu, vlasnici su otkrili da bebisiterka zapravo zlostavlja njihovog malog sina...

Ovo su samo neke od neverovatnih i srceparajućih priča koje dokazuju koliko su psi odani i verni, i koliko zaista znaju da budu najbolji prijatelji. Zapravo, ponekad su spremni da žrtvuju i više nego što bi većina naših "ljudskih" prijatelja. Usled toliko vremena provedenog s ljudima, gledaju nas kao sebi ravne i izuzetno su osetljivi na ljudske akcije.

Ali, da li su sve te priče posebni slučajevi i sklonosti samo određenih, hrabrih pasa? Da li su psi generalno osetljivi na vlasnikove interakcije s drugim ljudima i da li umeju da protumače njihovo značenje? Sudeći po istraživanju rađenom u Japanu, za razliku od brojnih životinja, pa čak i šimpanzi, bez obzira na ličnu korist, psi vrlo dobro procenjuju socijalnu situaciju i spremni su u skladu sa značenjem i da emotivno odreaguju.

Eksperiment Kurošime i saradnika sastojao se od nekoliko situacija. Svaka je počinjala isto - naočigled psa, vlasnik je u rukama držao kutiju s poklopcem u kojoj se nalazio određeni predmet. S jedne strane je sedela osoba A, a s druge osoba B (takozvani neutralni učesnik). Vlasnik pokušava da otvori kutiju, ali u tome ne uspeva. U prvoj situaciji, obraća se za pomoć osobi B, koja pridržava dno kutije, i vlasnik uspeva da podigne poklopac i izvadi predmet. U drugoj situaciji, vlasnik se obraća osobi A za pomoć, ali ona odbija da mu pomogne i okreće se na drugu stranu. Vlasnik uzalud nastavlja s otvaranjem. U trećem slučaju (kontrolnoj situaciji), vlasnik pokušava da podigne poklopac, zatim stane i posmatra je. Ne traži ničiju pomoć, ali osoba A se svejedno okreće na drugu stranu. Svaka situacija se završava tako što vlasnik spušta kutiju na pod i ostavlja je. Nedugo zatim, osoba A i osoba B nude psu omiljeni komad hrane na dlanu. Pas bira iz čije ruke će da uzme hranu.

Interkacija između vlasnika i osoba A i B nije imala nikakvu direktnu korist za psa. Prosto rečeno, nije morala mnogo da ga se tiče. Svakako bi dobio hranu. Pa ipak, rezultati su pokazali da psi redom izbegavaju osobu A koja je odbila da pomogne vlasniku. Dokaz da je zaista stvar u neprijateljskom ponašanju osobe A, potvrđuje to što psi nisu pokazivali neku posebno preferenciju ni prema onome ko je pristao da pomogne vlasniku. Izgleda da postoji toliko velika povezanost vlasnika i psa, da ih nepravda posebno zaboli što utiče na to kako tretiraju određene ljude iz okruženja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.