PRESTANITE DA RADITE OVO: Beograđanin platio kaznu od 950 EVRA zbog GLEDANJA PIRATSKIH filmova na internetu

Izvor: 011vodič.com, 28.Jul.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRESTANITE DA RADITE OVO: Beograđanin platio kaznu od 950 EVRA zbog GLEDANJA PIRATSKIH filmova na internetu

Beograđanina Bojana Veličkovića boravak u Nemačkoj proteklog februara papreno je koštao. Samo za gledanje crtaća preko interneta njegovog deteta u kući domaćina morali su da iskeširaju 950 evra. Dete je, naime, skinulo crtani film “Storks” preko veb-stranice Popcorn, “zakačeno” na internet domaćina, a samo posle 48 sati kompanija “Warner Bros” poslala je pismo da gledanje mora da se plati. Kako objašnjava Veličković, račun je plaćen kako domaćin u Nemačkoj ne bi imao >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << problema, jer je navedena njihova IP adresa. – Da nismo dali taj novac usledila bi tužba, a iznos je mogao da dostigne i 1.700 evra – kaže on. Advokat Nemanja Veličković objašnjava da Popcorn omogućava korisniku da ga koristi pod određenim unapred propisanim uslovima. – Deluje malo neverovatno da je naplaćena usluga na takav način. Međutim, treba imati u vidu da ukoliko se poštuju uslovi potpisani ugovorom, onda to ne može da se dogodi. Ako je ugovor ispoštovan, šteta bi, prema mom mišljenju, trebalo da bude naplaćena onome ko je uslugu pružio, u ovom slučaju Popcornu – kaže on za “Novosti”. Advokat objašnjava da kada bi se na taj način naplaćivalo, onda bi mogla i kompanija “Dizni” da vam naplati gledanje njihovih crtaća na TV. – Opšti uslovi korišćenja se objave obično na početku, ali problem je što većina nas to i ne pročita – kaže Veličković. – Na pitanje da li bi pomenuta kompanija mogla da ispostavi račun i gledaocu u Srbiji, a za gledanje njihovih filmova na piratskom sajtu, odgovor je “da, mogao bi da ispostavi račun. Međutim, to još ne znači da bi naš, pa i nemački sud našao da je taj račun osnovan. Pod pretpostavkom da gledalac nije skinuo film sa piratskog sajta i da postoje okolnosti koje ukazuju da je on savestan, smatram da bi sud odbio takav zahtev imaoca autorskog prava.S druge strane, advokat Vanja […] More
The post PRESTANITE DA RADITE OVO: Beograđanin platio kaznu od 950 EVRA zbog GLEDANJA PIRATSKIH filmova na internetu appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.