OVO ĆE NAM DATI ODGOVOR NA MNOGA PITANJA: U Jordanu otkriveni ostaci hleba starog više od 14.000 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO ĆE NAM DATI ODGOVOR NA MNOGA PITANJA: U Jordanu otkriveni ostaci hleba starog više od 14.000 godina

Arheolozi iz Kopenhagena su proučavali ostatke ugljenisane hrane.

Danski arheolozi otkrili su ugljenisane komadiće arapskog hleba, pečene pre 14.400 godina u severoistočnom Jordanu. Hleb je otkriven tokom akcije iskopavanja istraživača sa Univerziteta u Kopenhagenu, Univerziteta Kembridž i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Arheolozi iz Kopenhagena su proučavali ostatke ugljenisane hrane u naselju Šubajka 1, gde su pre nekoliko hiljada godina živela praistorijska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plemena, napisano je u saopštenju Univerziteta iz danske prestonice.

Hleb koji je pronađen na teritoriji današnjeg Jordana najstariji je hleb koji je ikada otkriven, navodi se u saopštenju za javnost.

- Sada znamo da su proizvodi slični hlebu proizvedeni mnogo pre razvoja poljoprivrede - rekao je arheobotaničar Univerziteta u Kopenhagenu Amaja Aranz Otegui, glavni autor studije.

- Sledeći korak je procena da li su proizvodnja i potrošnja hleba uticali na nastanak biljnih kultura i razvoj poljoprivrede uopšte - dodao je Otegui.

Arheolozi su rekli da je dugotrajna priroda pečenja hleba uz pomoć divljeg kukuruza možda ohrabrila ljude tog vremena da sami uzgajaju kukuruz.

- Sakupljači hrane iz doba natufijske kulture posebno su interesantni za nas. Preživljavali su i sakupljali hranu u praistorijskom periodu kada je ishrana počela znatno da se menja - rekao je arheolog Tobias Rihter, koji je vodio arhueološka iskopavanja u Šubajki 1.

Natufijska kultura kamenog doba postojala je od oko 12.500 do 9.500 godina pre nove ere u Levantu, regionu u istočnom Mediteranu koji obuhvata prostore sadašnjeg Jordana, zatim Sirije, Libana, Izraela i Palestine.

- Kremenaste lopatice i kameni alati pronađeni na natufijskim lokacijama u Levantu dugo su navodili arheologe da posumnjaju da su ljudi počeli da eksploatišu biljke na drugačiji i možda efikasniji način - rekao je Rihter.

- Ali ostaci hleba koji se nalazi u Šubajki 1 predstavljaju najstariji dokaz postojanja i pečenja hleba  i to pokazuje da je pečenje izumljeno pre samog gajenja biljaka - dodao je istraživač.

Iskopavanja i istraživanja u području Šubajka 1 u severoistočnom Jordanu, koja su trajala od 2015. do 2018. godine, finansirao je Nezavisni istraživački fond Danske, a dozvolu za iskopavanje odobrilo je Odeljenje za starine Jordana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.