Nauka otkrila pravu istinu o Deda Mrazu i sankama

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2017, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka otkrila pravu istinu o Deda Mrazu i sankama

S obzirom na to da im je na čelu irvas nazvan Rudolf, mnogi pretpostavljaju da sanke Deda Mraza, glavno sredstvo njegove neverovatne planetarne distribucije dečjih igračaka, vuku samo mužjaci te životinje.

Ali nisu u pravu, kaže zoolog Endru Hebda iz muzeja Nove Škotske u Halifaksu i dokazuje da se radi o ženkama, prenosi kanadska javna mreža CBS.

I mužjaci i ženke irvasa imaju rogove i jedina su vrsta jelena s tom karakteristikom.

Mužjaci se tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sezone parenja svojim rogovima tuku za ženke i oni im tokom jeseni otpadnu.

- Ženke, s druge strane, zadržavaju rogove sve do porođaja, što se događa negde na proleće. Dakle, jedini irvasi koji u ovo doba godine imaju rogove su ženke kaže Hebda.

Na slikama, u filmovima ili u obliku igračaka, irvasi Deda Mraza uglavnom su prikazani s rogovima. Pogrešno, kaže nauka.

Iako su donekle rasvetlili ko vuče Deda Mrazove sanke, naučnici još nisu dali odgovor na drugo važno pitanje - kako je moguće da irvasi lete?

No, to je neka druga priča.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.