Naučnici stvorili novi materijal JAČI OD ČELIKA, A LAKŠI OD PLASTIKE - decenijama su radili na ovome!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2022, 11:02

Naučnici stvorili novi materijal JAČI OD ČELIKA, A LAKŠI OD PLASTIKE - decenijama su radili na ovome!

Nećete verovati za šta se sve može upotrebiti!

Istraživači s Tehnološkog instituta Masačusetsa, poznatijeg kao MIT, razvili su novi materijal koji je, kako kažu, jak poput čelika, a lak poput plastike. Može lako da se proizvodi u velikim količinama, a upotrebljava se za različite stvari: od premaza za automobile i telefone do građevnih blokova za masivne konstrukcije kao što su mostovi, rekao je Majkl Strano profesor hemijskog inženjeringa na MIT-u i stariji autor >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nove studije.

- Obično ne razmišljamo o plastici kao nečemu što možemo da koristimo za podupiranje zgrade, ali sa ovim materijalom biće moguće puno novih stvari. Ima vrlo neobična svojstva i jako smo uzbuđeni zbog toga - izjavio je Strano.

Ovaj materijal je nekoliko puta jači od neprobojnog stakla, a količina sile potrebna da se razbije dvostruko je veća od sile potrebne da se razbije čelik uprkos činjenici da mu je gustina šest puta manja od gustine čelika, objavio je MIT, prenosi "USA Today".

Istraživači-naučnici sa MIT-a su želeli da vide da li mogu da stvore dvodimenzionalnu verziju polimera koja bi mogla da ostane ravna, čineći ga laganim. Oni su decenijama pokušavali da stvore takav materijal, a novi proces koji su razvili objavljen je u recenziranom časopisu "Nature" prošle nedelje.

Polimeri su u suštini lanci pojedinačnih molekula, koji se nazivaju monomeri, međusobno povezani hemijskim vezama. Obično, kada se formiraju polimeri, oni se proširuju u trodimenzionalne objekte, na primer kako se kolač peče dok se peče u rerni. Izazov je ako čak i jedan monomer počne da se rotira, polimer postaje trodimenzionalan.

Na primer, zamislite da želite da postrojite decu i spakujete gomilu njih u gledalištu tako što ćete ih povezati za ruke. Međutim, ako čak i jedno od dece odluči da bude neposlušno i da se menja, bilo bi nemoguće održati red.

Ključ je proizašao iz izgradnje procesa koji bi mogao da omogući monomerima da se povežu i prerastu u polimerni lanac bez izazivanja da se bilo koji od monomera zaluta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.