Najbogatiji čovek na svetu je platio 42 MILIONA dolara za SAT koji otkucava JEDNOM GODIŠNJE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbogatiji čovek na svetu je platio 42 MILIONA dolara za SAT koji otkucava JEDNOM GODIŠNJE!

Sat će biti zakopan 150 metara ispod zemlje.

Džef Bezos, osnivač "Amazona" tvitovao je prvi snimak izgradnje neobičnog projekta koji on finansira, a koji se zove "Sat za 10.000 godina". Sat je dizajniran tako da precizno meri vreme 10.000 godina.

Njega će napajati solarna energija, a povremeno će morati i da ga navijaju posetioci koji se zateknu u planinama Sijera Dijablo u toku narednih 10 milenijuma.

Za Bezosa je sat ultimativni simbol razmišljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << unapred, ali za Denija Hilisa, kompjuterskog naučnika koji ga je osmislio, radi se o ostvarenju vizije.

- Želeo sam da izgradim sat koji će kucati jednom godišnje. Kazaljka koja će pokazivati vekove će se pomerati svakih 100 godina, a ptičica će se oglašavati svakog milenijuma - rekao je on.

Hilis je uspostavio "The Long Now Foundation", neprofitnu organizaciju posvećenu izgradnji sata za 10.000 godina i promovisanje razmišljanja o budućnosti civilizacija. Prototip sata je završen 31. decembra 1999, ali je 2011. počela izgradnja časovnika koji će biti visok oko 60 metara.

Installation has begun—500 ft tall, all mechanical, powered by day/night thermal cycles, synchronized at solar noon, a symbol for long-term thinking—the #10000YearClock is coming together thx to the genius of Danny Hillis, Zander Rose & the whole Clock team! Enjoy the video. pic.twitter.com/FYIyaUIbdJ

— Jeff Bezos (@JeffBezos) 20. фебруар 2018.

Sat će se nalaziti u podnožju planine koja se nalazi na imanju Bezosa.

Na snimku koji je objavio Bezos, vidi se kako napreduje instaliranje. Radnici su počeli da prave glavni sistem za pokretanje časovnika, među kojima je i teg težak četiri i po tone.

Časovnik će moći dugo da radi bez navijanja i sam će se napajati pomoću sunčeve energije, koja će mu pomagati i da ostane sinhronizovan sa solarnim podnevom i onda kada se Zemljina osa naradnih vekova bude pomerala.

The stunning Perito Moreno Glacier in Patagonia. We’ve sent robotic probes to every planet in this solar system. Earth is BY FAR the best one. We go to space to save the Earth. @BlueOrigin #NoPlanB #GradatimFerociter pic.twitter.com/8esV18orcJ

— Jeff Bezos (@JeffBezos) 03. фебруар 2018.

Sat će imati i 20 ogromnih zupčanika teških oko 450 kilograma i ogromno klatno od titanijuma.

U blizini će se nalaziti i displej koi će posetiocima pokazivati trenutno vreme i datum kao i to kakav je položaj zvezda i planeta.

Još uvek nije poznato kada će ovaj ambiciozni projekat biti gotov.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.