NE BACAJTE ZAČINE KOJIMA JE PROŠAO ROK TRAJANJA: Za tren napravite sapun, osveživač prostora ili sveću

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2022, 10:39

NE BACAJTE ZAČINE KOJIMA JE PROŠAO ROK TRAJANJA: Za tren napravite sapun, osveživač prostora ili sveću

Par korisnih trikova!

Dobra je ideja svakih šest meseci obaviti čišćenje ormarića sa začinima kako biste bili sigurni da kuvate sa onim svežima.

Međutim, začine kojima je istekao rok ne morate odmah baciti, već ih možete iskoristiti u druge svrhe - da od njih napravite nešto lepo poput sveće, sapuna, ili da osvežite prostor.

Mirisna sveća

Da napravite sveću potrebno je da rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << đumbira, cimeta, klinčića i ekstrakta vanile u dubljoj šerpi. Zatim polako ulijte smesu u staklenu posudu koja je otporna na toplinu, poput tegle.

Prirodna boja za garderobu

Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike, i svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu prokuvajte vodu, ubacite jedan od začina i ostavite da se krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šoljicu alkoholnog sirćeta, a zatim stavite tkaninu koju želite da obojite i pustite da se krčka oko 30 minuta.

Sapun

Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će delovati kao prirodni piling. Potrebno je da narendate običan beli sapun, i da ga prokuvate u čaju (u zavisnosti koji miris želite), i potom dodate odabrane začine.

Mirisne vrećice

Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, kopra, lavande, ruzmarina, belog luka ili timijana, i stavite ih na mesta gde se bube ili moljci skupljaju - poput ormara ili ostave.

Osveživač prostora

Mnogi začini, poput žalfije, timijana i origana, imaju prirodne osvežavajuće efekte. Ulijte ih u malu vrećicu i okačite u područjima vašeg doma koji su skloni buđi, poput podruma ili garaže, kako biste osvežili prostor, piše "Real Simple".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.