NAJSTARIJI KONDOM NA SVETU: Evo od kojeg MATERIJALA je napravljen i kada se DATIRA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2021, 13:25

NAJSTARIJI KONDOM NA SVETU: Evo od kojeg MATERIJALA je napravljen i kada se DATIRA (FOTO)

Istoija prezervativa

Danas kada su nauka i medicina toliko napredovali, prosto nije moguće zamisliti da se jedan prezervativ koristi više puta.

Međutim, pre kojave plastike naši preci su morali da se snalaze na različite načine kako bi se zaštitili od neželjenje trudnoće.

Nime, najstariji sačuvani kondom na svetu datira se u 1640-tu godinu, i napravljen je od ovčijih creva.

A post shared by 🅰🆁🅺🅴🅾🅼🅴🅶🅰 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (@arkeomega)

Kondom je pronađen u blizini grada Lund u Švedskoj, nekorišćen sa uputstvom za upotrebu na latinskom jeziku.

U uputstvu piše da jednom kada se iskoristi mora se oprati u toplom mleku i da se pritom dobro osuši kako bi se izbegao nastanak polnih bolesti.

Istorija kondoma

1000 godina pre nove ere: Neki istoričari smatraju da su u drevnom Egiptu muškarci koristili krpe koje su obmotavali oko penisa tokom s*ksualnog odnosa kako bi bili zaštićeni od s*ksualno prenosivih bolesti.

15. vek: Kondomi koji su pokrivali samo gornji deo penisa korišteni su u Kini i Japanu. U Kini su bili pravljeni od jagnjećih creva ili nauljenog svilenog papira, dok su Japanci birali kornjačin oklop ili životinjske rogove.

16. vek: Italijanski fizičar i atomista Gabrijel Falopijus pisao je o užasima tada uglavnom smrtonosnog sifilisa u "De Morbo Galiko". On je preporučivao nošenje zaštitne lanene tkanine natopljene u hemikalije i osušene, kako bi se sprečilo prenošenje bolesti.

Falopijus je sproveo eksperiment na 1.100 učesnika kako bi ispitao efikasnost ranog kondoma. Niko od ispitanika nije dobio sifilis.

1605. godina: Katolički teolog Leonardus Lesius tvrdio je u delu "De iustitia et jure" da su kondomi nemoralni.

17. vek: Kondomi pravljeni od životinjskih iznutrica postali su javno dostupni. Zbog toga što su bili skupi, često su se upotrebljavali više puta.

1666. godina: Pad nataliteta, engleska Komisija za natalitet pripisala je taj trend "kondomima" - a to je bio prvi put da je ta reč objavljena.

18. vek: Engleski lekar Danijel Turner navodno je izjavio da kondomi podstiču muškarce na nebezbedan s*ks sa više različitih partnerki. Zapravo, mnogi lekari ovog vremena nisu preporučivali upotrebu kondoma iz moralnih razloga. Ipak, tržište ovog tipa kontracepcije se širilo, pa su kondomi mogli da se kupe čak i u pabovima i na pijacama.

Početak 19. veka: Mnogi ljudi počeli su da se zalažu za kontrolu rađanja i time za kondome.

1839. godina: Čarls Gudjir napravio je gumene kondome. Mnoge kompanije su ubrzo učinile isto.

1889. godina: Irska je zabranila reklamiranje kondoma, iako su i dalje mogli da se proizvode i prodaju.

1912. godina: Hulius From, nemački hemičar, osmislio je novi način za pravljenje kondoma, kada je uronio staklene kalupe u rastvor sirove gume, što mu je omogućilo da na površini kondoma napravi teksturu. Njegovi proizvodi, "Fromms Akt", i danas su popularni u Nemačkoj.

Dvadesete godine prošlog veka: Kompanije za proizvodnju kondoma počele su da se reklamiraju i prave interesantnija pakovanja i interesantnije nazive. Prodaja kondoma udvostručila se u svetu u ovoj deceniji.

1957. godina: Dureks je prvi put predstavio kondom sa lubrikantima.

Osamdesete godine prošlog veka: Suočivši se sa užasnom epidemijom side, svet je počeo češće da koristi kondome.

1997. godina: Dureks je napravio prvi sajt kompanije za proizvodnju kondoma.

2013. godina: Danas su nam dostupni kondomi svih boja, ukusa, tekstura i materijala. Neizostavan je deo bezbednog seksualnog odnosa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.