Misterija otkrivena! Ovo je bila najveća Titova ljubav, a on ju je zakopao u šumi svoje rezidencije!

Izvor: Prva.rs, 16.Avg.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija otkrivena! Ovo je bila najveća Titova ljubav, a on ju je zakopao u šumi svoje rezidencije!

Navodno je baš ona odabrana za Titovog ličnog kurira i pratioca u maju 1941. godine, kada ga je dopratila iz Zagreba prilikom njegovog konačnog prelaska u Beograd, odakle je te jeseni i otišao u partizane.
Titu se svidela na prvi pogled i prozvao ju je Zdenka, a ona se od tada više nije odvajala od njega. Tokom rata svuda ga je pratila kao njegova sekretarica. Pomagala mu je u svemu i bila upućena u njegove najpovjerljivije partijske tajne.
Kad je Titu u posetu u Glavni štab >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << stigla Herta Has, odmah joj je postalo jasno da su Zdenka i Tito par.
Davorjanka je bila Titova najveća ljubav, tvrdi beogradski istoričar Čedomir Antić.
Zanimljivo je da je Davorjanka bila u rodu sa Miloševićevom udovicom, Mirjanom Marković. Njihove majke bile su sestre.
Bili su strastveni ljubavnici. Kako su se strastveno ljubili, tako su se strastveno i svađali.
Titovi najbliži saradnici je nisu voleli. Bila je zajedljiva i volela je da naređuje, a neki su čak predlagali maršalu i da je strelja.
"Pred Zdenkom se niko nije usudio išta da kaže, jer su zbog padale glave", pričalo se po hodnicima.
Kad je njen uticaj toliko porastao da je počela da se meša u važne državne odluke, odlučeno je da se sazove sastanak najužeg partijskog rukovodstva sa samo jednom tačkom dnevnog reda: rešiti problem Zdenke.
Na njeno mesto sekretarice našla se Jovanka, piše 100posto.hr.
"Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu", navodno je tad Tito rekao.
Umorna od marševa po bosanskim gudurama, iscrpljena zimom i glađu, Zdenka je oboljela od tuberkuloze. Nakratko je otišla u Rusiju na lečenje, ali se ubrzo vratila Titu. Bolest joj se vratila i ubrzo je umrla, 1946. godine.
Pokopana je u šumi Belog dvora, dvorskog kompleksa dinastije Karađorđević na beogradskom Dedinju, a Tito joj je podigao spomenik.
Njen grob, ali i sam uticaj na Tita, do njegove smrti je ostao javna tajna, posebno nakon što je oženio Jovanku. U Beli dvor su još desetinama godina kasnije dolazili članovi Davorjankine porodice, u želji da obiđu njen grob.
Jovanka i Broz su se upoznali u Daruvaru, kada su se brzo zaljubili a u aprliu 1952. i venčali. Jovanka je tada imala 28, a Tito 60 godina. 
Njoj je prvo smetala velika razlika u godinama, a Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja. Odmah nakon venčanja, Tito je osigurao Jovanki škole o protokolnim susretima, primerenom odevanju i sate stranih jezika. Ona se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.