Miškoviću opet oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje Srbije

Izvor: Prva.rs, 07.Nov.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miškoviću opet oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje Srbije

Apelacioni sud je usvojio žalbu Tužioca za organizovani kriminal i preinačio rešenje Specijanog suda u Beogradu kojim je sredinom oktobra predsednik sudskog veća u postupku protiv njih sudija Vladimir Vučinić ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putne isprave.

"Izrečena mera može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do upućivanja okrivljenih na izdržavanje krivične sankcije, koja se sastoji u lišenju slobode, s tim da je sud dužan da svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << tri meseca ispita da li je dalje trajanje mere opravdano", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud nije sa dovoljnom pažnjom cenio da li i dalje postoje okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni mogli pobeći, skrivati se, a posebno otići u inostranstvo, posto nije došlo do promene bitnih činjenica u pogledu postojanja opravdanosti daljeg trajanja pomenutih mera.

"Ovo posebno kada se ima u vidu da je Miroslav Mišković vlasnik, suvlasnik i odgovorno lice u većem broju pravnih lica registrovanih, ne samo na teritoriji Srbije , već i Republike Kipar, Holandskih Antila i Devičanskih ostrva", navodi se u odluci suda.

Dalje se podseća da je u tom svojstvu Mišković izgradio brojne lične i poslovne kontakte kako u zmelji, tako i u inostranstvu, kao i veliku finansijsku moć.

Marko Mišković je takođe vlasnik i odgovorno lice u pravnim licima registrovanim na teritoriji Holanskih Antila, Devičanskih ostrva i Republike Paname.

Protiv Mila Đuraškovića se, kako podseća sud, vodi još jedan krivični postupak za istovrsno krivično delo.

Pri zauzimanju ovakvog stava Apelacioni sud je imao u vidu i težinu krivičnih dela koja su svoj trojici okrivljenih stavljena na teret i visinu propisanih kazni, kao i postojanje opravdane sumnje o visini protivpravno pribavljene imovinske koristi, navodi se u saopštenju.

"U suprotnom, bez izricanja ove mere okrivljenima bi se dala mogućnost da bez kontrole suda napuštaju teritoriju Srbije i time onemoguće sud da efikasno rukovodi postupkom u smislu zakazivanja i održavanja glavnih pretresa i preduzimanja drugih procesnih radnji, i da na taj način utiču na nesmetano vođenje krivičnog postupka", smatra Apelacioni sud.

Sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Vladimir Vučinić doneo je krajem oktobra odluku o vraćanju pasoša Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i Milu Đuraškoviću pošto je smatrao da je jemstvo smatra dovoljna garancija da će se odazivati sudskim pozivima.

Miroslav Mišković položio je 12 miliona evra u gotovini, kao jemstvo da neće pobeći iz zemlje dok traje sudski postupak, dok su Marko Mišković i Milo Đurašković dali jemstvo u nekretninama u iznosu od 3,2 miliona evra i 3,7 miliona evra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal žalilo se na tu odluku, a odluka Apelacionog suda je pravosnža.
Miškoviću njegovom sinu marku i Đuraškoviću, ako i još osmorici optuženih sudi se zbog optužbi da su oštetili utarska predužeća za oko 30 miliona evra.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.