Koji jezik će biti najrasprostranjeniji na svetu 2050. godine?

Izvor: Prva.rs, 27.Mar.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji jezik će biti najrasprostranjeniji na svetu 2050. godine?

Pre nego što je engleski jezik preuzeo primat, francuski je dugo bio zvanični jezik diplomatije, kulture i umetnosti. Ali, su ga kasnije potisnuli najpre Šekspirov, a potom i mandarinski jezik.

Prema istraživanju koje je sprovela banka Natiksis, francuski bi mogao do 2050. ponovo da se vrati na vrh najrasprostranjenijih jezika na svetu.
Naime, tada će 750 miliona ljudi na planeti govoriti francuski, za razliku od 2010. kada ih je bilo 220 miliona. To će mahom biti rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << naglog demografskog rasta u subsaharskoj Africi. 

Ipak, iznete brojke, smatraju Forbs i Mond, zahtevaju određene korekcije. 
Natiksis je kao frankofone obuhvatio sve stanovnike zemalja u kojima je francuski zvanični jezik. Međutim, kao što objašnjava Aleksandr Volf iz Opservatorije francuskog jezika, "mnoge države imaju više zvaničnih jezika, kao na primer Belgija, dok u pojedinim afričkim zemljama, iako je nacionalni jezik, francuski nije jezik kojim se najviše govori". Zbog toga će engleski zapravo i dalje ostati najzastupljeniji jezik na svetu iako će statistika govoriti drugačije.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.