Izvor: 011vodič.com, 27.Okt.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina zauzima mesto Amerike u rešavanju avganistanskog sukoba

Neuspeh dijaloga između SAD i talibanskog pokreta podstakao je Peking da intenzivira svoje napore na pronalaženju rešenja za avganistanski sukob, izjavila je za Sputnjik Natalija Zamareva, stručnjak iz Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka.

Predstavnici pokreta talibana, predstavnika avganistanske vlade i političara u Kabulu sastaće se u Pekingu od 28. do 29. oktobra kako bi razgovarali o situaciji u susednoj zemlji. Za sada talibani odbijaju da razgovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << sa vladom u Kabulu, nazivajući je marionetom SAD. To je razlog zbog kojeg će se budući pregovori održati u Pekingu, izjavio je portparol pokreta Suhail Šahin.
Tokom osam rundi pregovora u Dohi, SAD i talibani izradili su nacrt sporazuma koji uključuje odredbe o prekidu vatre u Avganistanu, povlačenju stranih snaga i početku dijaloga. Međutim, američki predsednik Donald Tramp naredio je prekid svih kontakata sa talibanima nakon niza eksplozija u Kabulu i drugim gradovima.
Uzimajući u obzir odluku predsednika, pregovori u Kini su posebno važni, smatra Zamareva.
Kina radi sjajan posao „Poslednjih godina Kina je počela aktivnije da se uključuje u pregovore koji su usmereni ka rešavanju avganistanskog sukoba … Peking deluje kao lokomotiva pregovaračkog procesa. Njegovo aktivno učešće u organizaciji dijaloga može se objasniti željom Pekinga da se postigne mir u regionu i da odbrani svoje nacionalne interese“, objasnila je Zamareva.
Kina se ponaša odgovorno i u skladu sa statusom svetske sile koja ispunjava svoje obaveze u odbrani mira, rekao je Džu Jungbjao, direktor Avganistanskog istraživačkog centra na kineskom Univerzitetu u Landžouu.
Budući da Kina deli svoju granicu sa Avganistanom na zapadu, političari u Pekingu pomno proučavaju šta se dešava u susednoj zemlji i pokušavaju da daju svoj doprinos procesu pomirenja.
Kina je uradila sjajan posao i odigrala važnu ulogu u pomirenju sukobljenih strana. Njene diplomate su održale nekoliko sastanaka sa talibanima u Kini. Pregovori koji će se održati u Pekingu imaju za cilj nastavak dijaloga. Platforma za dijalog koju Kina predstavlja je ključna za fokusiranje na pitanje Avganistana“, rekao je Džu.
Međutim, u Kabulu veruju da će sve međunarodne napore za postizanje mira mora kontrolisati avganistanska vlada, i da u suprotnom oni neće imati efekta, rekla je za Sputnjik portparolka predsednika Avganistana Nađa Anvari.

The post Kina zauzima mesto Amerike u rešavanju avganistanskog sukoba appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.