Izložba o Velvet Underground konačno stiže u njihov grad

Izvor: N1 televizija, 19.Avg.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Velvet Underground konačno stiže u njihov grad

Grupa Velvet Underground sastajala se 1965. u skučenom potkrovlju bez kupatila, grejanja i struje u njujorškoj ulici Ladlou gde je počela da uvežbava pesme za prvi album, a devet blokova severnije i 53 godine kasnije puno veći prostor - na dva sprata i 1.100 kvadratnih metara - ugostiće multimedijalnu izložbu posvećenu tom legendarnom bendu.

Izložba "The Velvet Underground Experience" bie otvorena u ulici Brodvej na Menhetnu u oktobru, a sadržaće fotografije, portrete, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << filmove, videa, koncerte i muzičke radionice, piše “Njujork tajms”.

Izložba se u Njujork seli iz Pariza, gde ju je, za vreme dvije godine koliko je bila otvorena, videlo 65.000 posetilaca.

Kristijan Fevre, glavni kustos izložbe, rekao je da je oduvek planirao da postavi izložbu u Njujorku, pogotovo s obzirom na to da je fokusirana na hibridnu kulturu grada u 60-im godinama kada su se umetnici, filmadžije i muzičari slobodno mešali i sarađivali.

Jedan deo, na primer, obuhvata okolnosti koje su dovele do susreta Džona Kalea, velškog avangardnog klasičnog muzičara, i Lua Rida, pop kompozitora s Long Ajlenda.

Ali pronalaženje mesta koje bi veličinom i tehnološkim mogućnostima bilo prikladno za izložbu bilo je teško. "Pronaći mesto u Njujorku na tri meseca, gde možete imati 300 posetilaca istovremeno, nije baš lako", rekao je Fevre u intervjuu.

Prvo je bilo predviđeno da se izložba otvori u Čelsiju u aprilu, ali su ti planovi propali. Fevre je potom pronašao prostor koji je geografski bliži tački nastanka benda.

Izložba posvećena značajnoj ostavštini grupe otvara se 10. oktobra, a moći će da se pogleda do 30. decembra.

"Vrlo sam ponosan što Njujorčanima mogu da pokažem koliko veliki uticaj Velveti imaju svugde na svetu: ne samo u Americi, nego i u Evropi, Japanu, u Južnoj Americi", rekao je Fevre. "Sada se vraća u Njujork ono što nam je Njujork dao."

Ova postavka izložbe malo će odstupati od one u Parizu, s jednim delom koji se fokusira na uticaj grupe na moderne američke umetnike, uključujući Roberta Mejpltorpa, Žan Mišela Baskijata, Nan Goldin i Gasa Van Santa.

Naravno, biće tu i dela Endija Vorhola, mecene grupe iz rane faze, uključujući primerak njegovog slavnog omota s bananom za prvi album "The Velvet Underground & Nico" koji su potpisali članovi benda.

Velvet Underground smatraju se jednom od najuticajnijih rok grupa u istoriji.

Poznata je izreka engleskog muzičara Brajana Ina: "Prvi album Velveta prodat je u samo 10.000 primeraka, ali svatko ko ga je kupio osnovao je bend."

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.