Idealne destinacije za ljubitelje umetnosti (FOTO)

Izvor: B92, 09.Okt.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idealne destinacije za ljubitelje umetnosti (FOTO)

Čitaoci magazina Conde Nast Traveler odabrali su omiljene destinacije koje su idealne za uživanje u umetnosti i kulturi.

Foto: Nico Trinkhaus / Flickr.com

Reč je o svetskim centrima plesa, muzike, pozorišta i muzeja, koji su na listi svim istinskim ljubiteljima umetnosti. Neke od destinacija koje vam predstavljamo osvojile su isti broj bodova i zato dele isto mesto na listi.

Foto: Giorgos~ / Flickr.com

Prvo su je naseljavali Etrurci, a zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rimljani. Ovaj grad na toskanskim brdima proveo je 400 godina kao nezavisna republika.

Sijena je postala čuvena po Pjaci del Kampo, centralnom trgu koji je i danas isti kao u 13. veku. Poznata je i Palio di Siena, trke konja koje se organizuju od 17. veka do danas.

Bogatstvo renesansnih radova mogu se videti u brojnim gradskim crkvama. Najlepša je svakako Sijenska katedrala u kojoj ima radova Mikelanđela, Donatela i Berninija.

Foto: James Whitesmith / Flickr.com

Hemingvej je Pariz nazivao “pokretnom gozbom” zbog toga što ostaje sa vama dugo pošto ga napustite. U njemu se nalazi više od 150 muzeja i svakako je umetnički centar zapadnog sveta.

Samo u Luvru možete pogledati više od 70.000 remek-dela iz svih epoha, uključujući Mona Lizu i krilatu Niku sa Samotrake.

Najveća kolekcija radova impresionista i postimpresionista može se naći u Muzeju Orsej, dok je središte moderne umetnosti Centar Pompidu.

Pariz je i raj za ljubitelje književnosti, jer su u njemu rođeni velikani ove grane umetnosti, poput Voltera, Igoa i Balzaka. Molijer, koji je dominirao svetskim pozorištima 17. veka, takođe je Parižanin, a u ovom gradu su živeli i Semjuel Beket i Piter Bruk.

I ljubitelji arhitekture naći će “poslastice” za sebe, naročito u vidu gotskih katedrala, poput Notr Dama i Sain Kapele, kao i Kesel Beranže.

Foto: Fougerouse Arnaud / Flickr.com

Nigde na svetu nije kao u Veneciji. To je grad izgrađen na vodi, do kog se dolazi samo peške ili brodom i centar trgovine koji je povezivao raznolike kulture Starog sveta.

Bazilika Svetog Marka jedna je od najpoznatijih na svetu, a prepoznatljiva je po mešavini vizantijskih i italijanskih stilova.

Ona je rodno mesto Ticijana, Tintoreta, Monteverdija i Vivaldija, a bila je muza Šekspiru i Tomasu Manu.

Venecijansko bijenale i Filmski festival i dalje je drže u samom vrhu mesta u kojima se okupljaju inovatori u umetnosti.

Foto: Christopher Chan / Flickr.com

Rim se opravdano zove “Večnim gradom”. Od doba Romula i Rema, Rim je centar civilizacije i kulture. Možete naći bezbroj mesta koja će vam oduzeti dah – od drevnih ostataka Koloseuma i Rimskog foruma, do arhitektonskog čuda Vatikana. Velikani poput Mikelanđela ostavili su svoje tragove na ovom gradu, pa ćete imati šta da vidite u bilo kom od gradskih muzeja i umetničkih galerija. Na kraju krajeva, “svi putevi vode u Rim”.

Foto: Giorgos~ / Flickr.com

Salcburg ima mnogo više da ponudi, od scenografije filma “Moje pesme moji snovi”. To je mesto u kom je rođen muzički genije Amadeus Mocart, pa grad i dalje održava Mocartove nedelje svakog januara.

U Starom gradu možete doživeti i pravo putovanje kroz vreme, prolazeći besprekorno očuvanim kaldrmisanim ulicama i zgradama koje potiču iz srednjeg veka. Godišnji Festival Salcburg svakog leta u grad dovodi vrhunske pozorišne trupe i muzičke ansamble.

Foto: Miroslav Petrasko / Flickr.com

Prestonica stare Bohemije jedan je od vodećih kulturnih centara Evrope već duže od 1.000 godina.

Neverovatna panorama grada ostala je uglavnom netaknuta tokom nacističke okupacije i krvavih pobuna protiv sovjetske represije.

Nije ni čudo što su se baš u ovom gradu rodili revolucionari umetnosti, kakvi su Dvoržak, Kafka i Kundera.

Opere možete gledati u Nacionalnom teatru u kom je premijera Mocartovog “Don Žuan” izvedena još 1787.

Foto: Miroslav Petrasko / Flickr.com

Muzika kakvu poznajemo bila bi neprepoznatljiva bez postojanja austrijske prestonice koja je podigla talente poput Hajdna, Mocarta, Betovena, Bramsa i Malera.

Takođe, Gustav Klimt je upravo u Beču pokrenuo revolucionarni umetnički pokret Bečku secesiju.

Posetioci danas mogu videti plodove te kreativnosti u brojnim muzejima, među kojima su Belvedere i Muzej moderne umetnosti.

Za ljubitelje arhitekture, tu su i fantastične romaneskne građevine poput Katedrale Svetog Stefana i živopisnog Hundertwasserhausa.

Foto: Nicolas Vollmer / Flickr.com

Biser Dunava, koji su osnovali Kelti pre 2.000 godina, svoj vrhunac doživeo je početkom 19. veka kada su se spojili Budim i Pešta.

Iako su ga vekovima lomili ratovi, ovaj grad ostaje božanstveno lepa “izložba” renesansnih i baroknih građevina. Uz sve to, možete videti i ostatke drevnih rimskih utvrđenja.

Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije muzike obavezno posetite.

Foto: thisisbossi / Flickr.com

Fjodor Dostojevski zvao je svoj drugi dom “najinternacionalnijim i apstraktnijim gradom na svetu”. Sagrađen za vrlo kratko vreme u doba Petra Velikog, ovaj drugi po veličini grad u Rusiji i sam je svojevrsno umetničko delo.

Uprkos turbulentnoj prošlosti, pokazao se kao plodno tle za književnost (Puškin, Nabokov, Rand) i muziku (Šostakovič, Rahmanjinov, Stravinski).

Danas u njemu postoji na stotine muzeja, koncertnih dvorana, pozorišta i festivala umetnosti.

Foto: J. A. Alcaide / Flickr.com

Vekovima katolici idu na hodočašća do ovog grada, prestonice Galicije zbog katedrale, u kojoj se po legendi nalaze ostaci Svetog Jakova Zajedejeva, jednog od 12 Isusovih apostola.

Ipak, ne morate biti religiozni kako biste obišli ovu velelepnu građevinu i srednjovekovni grad koji je okružuje.

Tu je i Centar savremene umetnosti Galicije, koji pruža pogled na kulturu ove regije iz moderne perspektive.

Foto: Moon Flower MM / Flickr.com

Ovo 4.000 godina staro naselje danas ima dve strane: jednu na istočnoj obali Nila, gde se nalazi njegov moderni deo i zapadnu, Nekropolju, hiljadama godina star grad mrtvih.

Nazvan je muzejom na otvorenom, zahvaljujući brojnim čudima Starog sveta, uključujući hramove Luksor i Karnak.

Takođe, Dolina kraljeva je mesto na kom počiva više od 60 faraona i plemića iz doba Novog kraljevstva.

Foto: Nico Trinkhaus / Flickr.com

UNESCO je proglasio Krakov Gradom literature za 2013. godinu i to s razlogom. U gradu se svake godine održi više od 50 književnih festivala, a može se pohvaliti i Jagelonskim univerzitetom, jednim od najstarijih na svetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.