HIT ODGOVOR: Zašto se muška i ženska košulja  NE KOPČAJU ISTO?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2022, 13:07

HIT ODGOVOR: Zašto se muška i ženska košulja NE KOPČAJU ISTO?

Da li ste znali?

Dok je na muškim košuljama dugmad uglavnom na desnoj strani, kod dama je na levoj. Ista stvar važi i za rajsferšluse na jaknama.

Sigurno ste primetili da košulje muškaraca i žena imaju dugmad na različitim stranama. Ovo bi imalo smisla da su sve žene levoruke, a svi muškarci desnoruki, ali zapravo većina ljudi se oslanja na svoju desnu ruku.

Prva teorija kaže da su se košulje tako pravile kada su muškarci išli u rat jer im je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bilo lakše da izvade oružje i otkopčaju košulju s desne strane, levom rukom, jer je oružje bilo u desnoj ruci. Postoji još jedna teorija koja kaže da je uzrok ove razlike način oblačenja žena srednjeg i visokog sloja u Evropi. Tokom istorijskih razdoblja, poput renesanse i Viktorijanskog doba, ženska odeća bila je mnogo komplikovanija nego odeća muškaraca - podsuknje, korseti i umeci nošeni na zadnjicama kako bi haljina bila šira.

Dok su se bogati muškarci oblačili sami, ženskom delu njihove porodice bila je potrebna pomoć služavki kako bi se obukle, zbog luksuza, a i zbog potrebe. Kako bi se olakšao posao služavkama kod odevanja, krojači su počeli da šiju dugmad na suprotnoj strani, a kada je odeća počela masovno da se proizvodi, dugmad su ostala na levoj strani i postala standard.

Takođe, ima još drugih teorija, poput one koja kaže da žene doje decu na levoj ruci pa im je olakšano otkopčavanje košulje ili koja kaže da je za vreme Napoleona bilo namerno napravljeno da se ženama oteža oblačenje. Ovaj način izrade odeće je sada standard i verovatno se neće menjati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.