Festival filmova o filmovima

Izvor: Mondo, 04.Dec.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival filmova o filmovima

Treći festival meta filma biće održan od 6. decembra u Art bioskopu "Kolarac".

Treći festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom "filma o filmu" biće održan od 6. do 8. decembra u Beogradu.

Prvog dana festivala na programu su filmovi Jelene Marković "Pretpostavka nevinosti" i Radua Žudea "Ne zanima me da li ćemo se u istoriju upisati kao varvari".

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkcji.

Poseban naglasak na ovom festivalu biće meta filmovi nastali u savremenoj slovenačkoj produkciji, a publici će se predstaviti autorke Iva Musović i Anja Resman.

Kao film u nastajanju, Nikola Ljuca i Dragan Jovićević predstaviće projekat "Operacija vazelin", koji se bavi kvir tematikom u srpskoj kinematografiji.

Na Trećem festivalu meta filma biće dodeljena nagrada "Branko Vučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma "srpska montaža", koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagrađenog autora.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.