Bonton širom sveta - Znate li gde ne smete da ostavite prazan tanjir, gde morate da delite hranu, a gde ne smete da koristite viljuške?

Izvor: Prva.rs, 17.Nov.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bonton širom sveta - Znate li gde ne smete da ostavite prazan tanjir, gde morate da delite hranu, a gde ne smete da koristite viljuške?

Prazan tanjir u Kini - nikako!
Ako vas neko ugosti u Kini, nemojte ostavljati prazan tanjir na stolu. To se smatra načinom da domaćinu saopštite da nije pripremio dovoljno hrane i da ste još gladni.
Viljuške u Tajandu - nema šanse!
U Tajlandu je zabranjeno korišćenje viljuški.
Italijani će se uvrediti ako im zatražite dodatni sir za picu
Pravila u Italiji kažu da nikada ne tražite dodatni sir za picu, kao ni dodatni parmezan za pastu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << S obzirom da je ova zemlja majstor u pravljenju specijaliteta, treba verovati njenim kuvarima u proceni.
Postoji i jedno manje obavezno pravilo u ovoj zemlji. Tamo se kapućino nikada ne pije pre podneva, jer se smatra da može da šteti želucu. Ako radite drugačije, niko vam neće reći ništa loše, ali će znati da ste turista.
Poseban tanjir u Etiopiji - ne, ne, ne!
U Etiopiji je nekulturno uopšte jesti iz posebnog tanjira. Hrana se servira na ogromnoj porciji koja se postavlja na sredinu stola.
Još soli i Bibera? Nemojte to da tražite u Portugaliji
Kuvari u Portugaliji su majstori u spremanju slane i ljute hrane, pa im nikada nemojte tražiti još soli ili bibera. Oni koji su probali njihovu hranu, kažu da vam ovi začini neće ni trebati.
U Japanu pažljivo baratajte sa štapićima
Kada jedete u Japanu, štapiće nikada ne postavljajte uspravno u činiji. To je uvreda za šefa kuvara, a i običaj koji se primenjuje samo na sahranama. Umesto toga, kada pauzirate tokom obroka, postavite ih da stoje paralelno sa ivicom stola.
U ovoj azijskoj zemlji postoji i pravilo o vinu. Kada ga pijete, nikada nemojte puniti čašu. Zašto? Pravilo je da vino sipate osobi koja sedi prekoputa vas, a ona će vam uzvratiti istom merom. Odmerenost se traži i kada pijete sami.
Pola šolje čaja u znak dobrodošlice u Kazahstanu
U Kazahstanu će vam dobrodošlicu poželeti sa pola šoljice čaja. To je znak da domaćin želi da lagano pije čaj sa vama (koji se postepeno dosipa) i da želi da dugo razgovarate. Puna šolja čaja značila bi da želi da vas se otarasi što pre.
Vino naiskap u Džordžiji
Vino se u Džordžiji pije samo nakon zdravice i to "jednim gutljajem".
Izvor: zena.blic.rs

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.