Bioskop posle 34 godine ukida Prohujalo s vihorom

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2017, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bioskop posle 34 godine ukida "Prohujalo s vihorom"

Bioskop "Orfeum" u Memfisu, u državi Tenesi, objavio da će posle 34 godine prekinuti prikazivanje filma "Prohujalo sa vihorom" zbog navoda o rasnoj neosetljivosti u filmskom klasiku.

Njujork tajms piše da je "Orfeum" u prethodne 34 godine prikazivao taj film u okviru serijala klasika.

Poslednji put je prikazan 11. avgusta, istog dana kad se odigrao miting belih nacionalista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. Nakon toga je bioskop dobio brojne pritužbe putem društvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mreža koji su osudili način predstavljanja Afroamerikanaca u filmu i romantizovanog prikaza Konfederacije i Juga.

"Nedavno prikazivanje "Prohujalo sa vihorom" je izazvalo brojne komentare. 'Orfeum' ih je sve pažljivo razmotrio. Kao organizacija čija misija je da zabavi, obrazuje i prosvetli zajednice kojima služi, 'Orfeum' ne može da prikazuje film koji je neosetljiv prema velikom delu lokalne populacije", rekao je predsednik "Orfeuma" Bret Beterson.

On je rekao da je i pre ovogodišnje projekcije bilo zabrinutosti ali da je "oluja na društvenim mrežama ove godine presudila".

Ukidanje projekcija je naišlo na osudu jednog dela korisnika interneta, a neki smatraju da je ta odluka bioskopa "uvreda za sve glumce i članove ekipe koji su radili na filmu".

Film Viktora Fleminga iz 1939, sa Vivijen Li i Klarkom Gejblom u glavnim ulogama, prati naslednicu plantaže Skarlet O'Haru tokom i nakon Gradjanskog rata.

"Prohujalo sa vihorom" je osvojio 10 Oskara a glumica Heti Mekdenijel je dobila tu nagradu za sporednu žensku ulogu i tako postala prva Afroamerikanka dobitnica najprestižnije filmske nagrade za ulogu robinje Memi.

Film je adaptacija romana američke spisateljice Margaret Mičel.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.