Arheolozi pronašli čak 58 olupina brodova u Egejskom moru

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi pronašli čak 58 olupina brodova u Egejskom moru

Arheolozi u Grčkoj pronašli su 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otkriće u Egejskom, a verovatno i u Sredozemnom moru.

Olupine brodova pronađene su u malom ostrvskom arhipelagu Furni na istoku Egejskog mora i većina ih potiče iz grčkog, rimskog i vizantijskog perioda, preneo je Rojters.

Kada je međnarodni tim počeo podvodno istraživanje 2015. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pronašli su 25 olupina, sa poslednjim pronalascima broj se popeo na 58 i tim veruje da na dnu mora leže još mnoge tajne.

Oni su pronašli u brodovima više od 300 antikviteta, najviše amfora, koje su, prema rečima direktora istraživačkog projekta „Furni“ dr Jorgosa Kucuflakisa, korišćene uglavnom za transport vina, ulja ili meda.

Kucuflakis je rekao da je najverovatnije loše vreme objašnjenje zašto je tako veliki broj brodova potonuo baš u Furni jer su tu tokom oluja jaki udari vetra i kamenita obala.

Furni je mala ostrvska grupa u istočnom Egejiskom moru u trouglu između Patmosa, Samosa i Ikarije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arheolozi u Grčkoj pronašli 58 olupina brodova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2018, 05:05

Arheolozi u Grčkoj pronašli su 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otkriće u Egejskom, a verovatno i u Sredozemnom moru...Olupine brodova pronađene su u malom ostrvskom arhipelagu Furni na istoku Egejskog mora i većina ih potiče iz grčkog, rimskog i vizantijskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.