Став Русије о Резолуцији 1244 није промењен

Izvor: 011vodič.com, 01.Jun.2020, 21:53

Став Русије о Резолуцији 1244 није промењен

Многи српски медији су пожурили да известе о промени става Руске Федерације у вези са Резолуцијом 1244, што наравно не одражава стварно стање ствари
Овај текст је објављен 11. маја у дневном листу „Росијскаја газета“, који је званични орган Владе Руске Федерације, па се стога >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << може сматрати званичним разјашњењем недоумица које су се појавиле у српској јавности поводом интервјуа руског амбасадора „Политици“ – прим. прев.
САД су активирале покушаје да се створе услови за обнову дијалога између Београда и Приштине, очекујући признање независности самопроглашеног Косова од стране Србије. Ипак, Американци су свесни да се сваки нови статус непризнате републике не може утврдити без одговарајуће одлуке Савета безбедности УН, где Москва инсистира на поштовању међународног права и има право вета. И баш на Дан Победе балкански медији су изашли са истакнутим насловима – „Резолуција 1244 треба да буде замењена новом“, цитирајући наводно речи амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка.
Хајде да погледамо шта је заправо високи руски дипломата рекао у празничном интервјуу (9. маја) реномираном српском листу Политика у делу који се односио на решавање шитања Косова и могућност да се Русија придружи новим преговорима заједно са САД и ЕУ.
„Сада је то прерано разматрати”, рекао је Боцан-Харченко. „Не мислим да је опонашање других играча разумна и оправдана стратегија. Москва има самосталну визију ситуације. За наше придруживање потребан је пре свега позив Београда. При томе, сам преговарачки процес треба да се води у разумљивом, за нас прихватљивом међународноправном оквиру, на основу Резолуције СБ УН 1244, и треба да има прихватљиву форму и садржај. Да додам без икакве злурадости да засад резултати дипломатских активности нису сувише очигледни. Засад, напротив, на самом Косову само је више хаоса.“
А ево шта је амбасадор рекао о такозваном „разграничењу” територија између Србије и Косова. „Актуелност идеје ‘поделе Косова’, као и било које друге идеје, могу да процене само Београд и Приштина”, нагласио је. „Одржив расплет косовског питања остварив је само као резултат узимања у обзир избалансираних узајамних интереса, компромиса – на основу међународног права, без наметања спољних шема или временских оквира. Главни критеријум за нас је да решење треба да буде прихватљиво за Србију”.
На крају интервјуа, новинари Политике су се интересовали да ли је могуће наћи правно решење за Косово изван оквира Савета безбедности УН, а амбасадор им на то одговара: „Непроменљива пажња Савета безбедности УН према косовској тематици један је од предуслова регулисања проблема. Дефинитивно решење косовског питања треба да буде утврђено у СБ УН доношењем нове резолуције која би заменила важећу Резолуцију 1244.” На тај начин Боцан-Харченко само констатује да до промене статуса непризнате републике не може доћи без одговарајуће одлуке Савета безбедности, где Москва, која доследно штити међународно право, има право вета.
Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко предаје акредитивно писмо председнику Р. Србије Александру Вучићу, 22. јул 2019. (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)У исто време, многи српски медији су пожурили да известе о промени става Руске Федерације у вези са резолуцијом, што, наравно, не одражава стварно стање ствари. То потврђује и априлска изјава сталног представника Руске Федерације при УН Василија Небензје током видео-зеседања Савета безбедности о Косову. Руски дипломата је тада изјавио да ће Москва подржати постизање трајног и обострано прихватљивог решења од стране Београда и Приштине, заснованог пре свега на Резолуцији 1244 СБ, решења које би било у складу са међународним правом и које ће одобрити Савет Безбедности УН.
„Ни форсирање ’коначне нормализације’ између Београда и Приштине, нити наметање вештачких рокова неће довести до овог циља, рекао је Небензја. „Савет безбедности је у обавези да настави да пружа подршку УНМИК-у, који представља кљућни вид међународног присуства на Косову и игра водећу улогу у мониторингу, одржавању стабилности и стварању услова који ће омогућити странама да дођу до коначног решења путем преговора. ”
И да бисмо коначно „ставили све тачке на и“, хајде да цитирамо и иступање  руског лидера Владимира Путина у Сочију у децембру 2019. године после званичних разговора са српским колегом Александром Вучићем.
„Што се тиче ситуације око Косова, наша позиција остаје непромењена: основа за решавање мора остати Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, у којој су фиксирани темељни принципи мирног регулисања косовске кризе”, изјавио је руски председник. „Они укључују поштовање суверенитета и територијалног интегритета. као и адекватну заштиту легитимних интереса свих етничких група које чине становништво региона. Уз то, Русија је спремна да подржи могућа компромисна решења косовског проблема ако до таквих решења дођу Београд и Приштина. Ми ћемо безусловно подржати позицију Србије. ”
 
Аутор: Александар Борисов (Београд)
 
Превео Владимир Кршљанин/Нови Стандард
 
Насловна фотографија: Танјуг/Сава Радовановић
 
Извор Российская газета

The post Став Русије о Резолуцији 1244 није промењен appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.