RT: Do 175 godina u zatvoru: SAD terete Asanža po još 17 tačaka po Zakonu o špijunaži

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2019, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Do 175 godina u zatvoru: SAD terete Asanža po još 17 tačaka po Zakonu o špijunaži

Izvor: Vostok / RT Savezna velika porota objavila je 17 dodatnih optužbi po Zakonu o špijunaži protiv osnivača Vikiliksa, Džuliana Asanža, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji i čeka na izručenje.
Nova optužnica, objavljena u četvrtak, odnosi se na američke dokumente koje je Vikiliks objavio 2010. godine, u kojoj se tvrdi da je Asanž otkrio imena pojedinaca koji su radili sa američkom vladom i da je time ugrozio njihove živote. The US Department of Justice has just announced SEVENTEEN more charges against Julian Assange for publishing the most substantial piece of journalism in my lifetime.
— Cassandra Fairbanks (@CassandraRules) May 23, 2019 A maximum penalty of 10 years in prison on each charge — which means he would likely spend the rest of his life in prison if they don’t fight this extradition with everything they have.
— Cassandra Fairbanks (@CassandraRules) May 23, 2019 "U izmenjenoj optužnici, Asanž je bio saučesnik Čelzi Meninga, bivšeg obaveštajnog analitičara u američkoj vojsci, u nezakonitom pribavljanju i otkrivanju poverljivih dokumenata vezanih za nacionalnu odbranu", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. „Odjel ozbiljno shvata ulogu novinara u našoj demokratiji i zahvaljujemo vam se na tome. Politika odelenja nije i nikada nije bila usmerena na njihovo izveštavanje. Ali Džulian Asanž nije novinar“, rekao je Džon Demers, šef Odjela za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde. Nove optužbe proširuju prvobitnu optužnicu za urotu o upadu u kompjutere američke vlade, objavljenu u martu, pre Asanžovog hapšenja u Londonu. Suočava se sa do 10 godina zatvora po svakoj tački, pored još pet od prethodne optužnice, ako bude osuđen. Čelzi Mening, bivši vojnik američke vojske koji je dostavio Asanžu dokumente Stejt departmenta i vojne dokumente, pozvan je od strane federalne velike porote u Virdžiniji, ali je odbio da svedoči. Trenutno se nalazi u zatvoru i suočen je sa kaznom zbog nepoštovanja suda. Nema naznaka da je Mening na bilo koji način uključen u nove optužbe. Asanž je proveo gotovo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je 2012. godine potražio utočište, verujući ispravno, kako se ispostavilo, da bi optužbe protiv njega za seksualni napad u Švedskoj bile izgovor da ga uhapse i izruče SAD-u. Međutim, nakon što je nova ekvadorska vlada postigla sporazum sa SAD-om, njegov azil je ukinut i britanska policija ga je u aprilu izvela iz ambasade. This is madness. It is the end of national security journalism and the first amendment. https://t.co/wlhsmsenFw
WikiLeaks (@wikileaks) May 23, 2019 Ekvador je takođe zaplenio sve lične stvari Asanža, te će ih predati SAD-u, odbacujući zahteve njegovih advokata i osoblja Vikiliksa da ih vrati.   Asanž se trenutno nalazi u Belmarš zatvoru kod Londona, služeći 50-mesečnu zatvorsku kaznu zbog kršenja kaucije u Velikoj Britaniji i čekajući saslušanje o zahtevu za izručenje SAD-u. U međuvremenu, švedski tužioci govore o aktiviranju optužbi za seksualno zlostavljanja. Ni prvobitna optužnica ni proširene optužbe protiv Asanža ni na koji način se ne odnose na optužbe da je Vikiliks delovao kao "ruski zastupnik" tokom predsedničkih izbora u SAD-u 2016. godine, objavljivanjem privatne elektronske pošte lidera kampanje Hilari Klinton, Džona Podeste. Specijalni istražitelj Robert Miler nikada nije zatražio da ispitijau Asanža u istrazi o navodnom "ruskom mešanju".

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.