Pacijenti u Vrnjačkoj Banji idu na dijalizu u svom gradu

Izvor: RTS, 14.Okt.2018, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti u Vrnjačkoj Banji idu na dijalizu u svom gradu

U Srbiji oko pet hiljada bubrežnih bolesnika mora na dijalizu. Kako na terapiju moraju i do tri puta nedeljno, važno je da do dijaliznih centara ne putuju daleko. Odnedavno pacijenti iz Vrnjačke Banje terapiju mogu da dobiju u svom mestu, što jednom od njih olakšava lečenje dok čeka transplantaciju.
Milan Milenković iz Vrnjačke Banje sedam godina čeka poziv da dobije novi bubreg. Četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puta malo je nedostajalo da stigne na operacioni sto.

"Uvek sam nekako bio trinaesto prase. Ako ima dva bubrega, ja sam treći. Nadam se i dalje. Mene su pre neki dan zvali iz VMA. Ali zbog onoga što sam imao infarkt mora godinu dana da traje taj period da bi mogli da me zovu", kaže Milan Milenković iz Vrnjačke Banje.
Dok čeka, bar se više ne muči putujući na dijalizu u Kraljevo. Posle decenije čekanja, bubrežni bolesnici iz Vrnjačke Banje terapiju dobijaju u Specijalnoj bolnici u svom mestu.
Za sada na pet aparata za dijalizu. Da i osam neraspakovanih aparata koje je bolnica još 2008. dobila od italijanske vlade bude u službi pacijenata, čekaju se javne nabavke.
"Svih osam doniranih italijanskih aparata će znači biti u punoj funkciji. Na taj način mi smo praktično skoro duplirali kapacitete", kaže Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.
Među bubrežnim bolesnicima u Srbiji, njih sedamsto do hiljadu je na listi da dobije novi bubreg.
"Varira zato što uvek stižu novi pacijenti, a pacijenti koji nisu uspeli da dočekaju transplantaciju umiru", kaže predsednik Saveza organizacija bubrežnih bolesnika Srbije Ljubinko Todorović.
Na listi čekanja bi ih bilo i više, kažu u Udruženju pacijenata, da je više transplantacija.
"Deo pacijenata kaže da neće da bude na listi jer su male šanse da dobiju bubreg. Ja se nadam da usvajanjem novog zakona i većim brojem transplantacija koje su počeli ove godine, sve veći broj pacijenata dobije bubreg I da onda imamo sve više pacinjeta koji će hteti da bude na listi", kaže Ljubinko Todorović.
Pre nego što je novi zakon propisao da su svi građani potencijalni donori, više od 4.500 građana Raškog okruga potpisalo je donorske kartice.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.