Ključevi stanova za 20 izbegličkih porodica u  Vrnjačkoj banji

Izvor: RTS, 03.Avg.2019, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključevi stanova za 20 izbegličkih porodica u Vrnjačkoj banji

U Vrnjačkoj banji 20 porodica izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uselilo se u nove stanove. Stanovi su izgrađeni sredstvima donatorskog Fonda regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.
Izgradnja stanova u Vrnjačkoj Banji deo je Potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa čija je vrednost 18,6 miliona evra, od kojih je 16,6 deo iz Fonda Regionalnog stambenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << programa kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a ostali deo od dva miliona evra je nacionalna kontribucija Republike Srbije.

"U okviru ovog Potprojekta gradi se 261 stan, a biće zbrinuto 1.233 porodica. Stanovi su izgrađeni i useljeni u šest od 13 opština, a u preostalima se privode kraju", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić. 
On je dodao da je zajedno sa ovim zgradama u Vrnjačkoj Banji, useljeno u Arilju 15 porodica, u Zrenjaninu 11, u Loznici 30, u Kladovu 10 i u Negotinu 20. 
Na svečanosti povodom useljenja učestvovali su Štefan Hudolina iz Delegacije EU u Srbiji, koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Hans Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, i Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i domaćin, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.
"U ovaj veliki projekat uključeno je mnogo institucija i ljudi a zahvaljujući njihovoj posvećenosti i predanosti danas smo ovde", rekao je Dačić i dodao da je ovaj projekat istinski primer u kom se ogleda uzajamna podrška i saradnja između Evropske unije i Republike Srbije.
On je istakao i značaj podrške lokalne zajednice u rešavanja ovih problema i istakao da su "sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle izbeglicama u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu njihovu integraciju, uključujući i kroz Regionalni stambeni program".
Stanove dobile porodice iz BiH i Hrvatske 
Ključeve stanova dobile su izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.
Izgrađene su ukupno tri zgrade, dve sa po osam i jedna sa četiri stambene jedinice.
Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio se prvom potpredsedniku Vlade i svim učesnicima u RSP kao i lokalnoj samoupravi koja je od početka imala sluha za nevolje izbeglica.
"Vrnjačka Banja jedna je od onih opština koje su devedesetih godina primile veliki broj izbeglica, u njoj su bila tri kolektivna centra i među prvima je baš u ovoj opštini počelo sa stambenim zbrinjavanjem najugroženijih izbegličkih porodica", rekao je Cucić i poželeo svim korisnicima dug i srećan život u novim domovima, saopšteno je iz Komesarijata. 
Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.
Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U nove stanove useljeno 20 izbegličkih porodica

Izvor: Blic, 03.Avg.2019

U nove stanove u Vrnjačkoj banji danas je posle svečane dodele ključeva useljeno 20 porodica izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.