Poljupci i vino na Svetog Trifuna

Izvor: B92, 15.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljupci i vino na Svetog Trifuna

Atmosfera sa takmičenja u Vrnjačkoj Banji (FoNet)

Beograd -- Osim što su zaljubljeni obeležili 14. februar poljupcima, ljubavnim porukama, poklonima, i vinogradari širom Srbije slavili su svog zaštitnika, Svetog Trifuna.

Najduži poljubac na takmičenju koje je povodom proslave Svetog Trifuna održano u Vrnjačkoj Banji, trajao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 34 minuta i 55 sekundi, a izveli su ga Jovana Ristivojević i Ivan Đorđević iz Beograda.

"Pa zanimljivo, lepo. Meni je bilo zabavno i ovim gestom sam hteo da pokažem koliko je stvarno volim", kaže pobednički par.

Manifestacija "Poljubi me" održana je na "Mostu ljubavi", u nekoliko kategorija. Izabrana je i najlepša ljubavna poruka, kao i najstariji zaljubljeni par.

"Ja imam 74 godine, a Rada ima 70. To nas je povuklo da dođemo na ovaj most da učestvujemo, jer smo se tu upoznali kao momak i devojka, kad smo bili mladi, pre 51 godinu", kažu Rada i Slobodan Šibak.

Vinogradari širom Srbije obeležili su Svetog Trifuna, slavu i zaštitnika mnogobrojnih esnafa, među kojima i proizvođača vina.

Simboličnim orezivanjem loze i zalivanjem vinom ponekog čokota, simbolično se vinogradu vraća malaksala snaga, posle dugog zimskog mrtvila, kako bi počeo da buja u proleće koje se polako primiče.

Prema verovanju, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljubac od 34 minuta

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2009

VRNJAČKA BANJA - Na takmičenju u najdužem poljupcu „Poljubi me“ koje se po drugi put na Dan zaljubljenih održava na „Mostu ljubavi“ u Vrnjačkoj Banji Jovana Ristivojević i Ivan Đorđević iz Beograda pobedili su na takmičenju zaljubljenih parova u kategoriji „najduži poljubac“...Ovaj...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.