Dijabetičarima besplatno lečenje u Vrnjačkoj Banji

Izvor: B92, 01.Avg.2013, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijabetičarima besplatno lečenje u Vrnjačkoj Banji

Izmenama i dopunama Pravilnika o rehabilitaciji, svim pacijentima obolelim od dijabetesa, a starijim od 18 godina koji su na terapiji insulinom, od danas je odobreno 10.dnevno lečenje u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Rehabilitacija je produžena s 5 na 10 dana, a korišćenje ovog vida rehabilitacije omogućeno je jednom u četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, umesto jednom u sedam godina, kako je prethodnim pravilnikom bilo propisano.

Ovim izmenama svi pacijenti koji su u 2008. i u prvoj polovini 2009. godine koristili produženu rehabilitaciju, već sada imaju pravo da ponovo odu na lečenje, saopštila je bolnica "Merkur". Vraćanje rehabilitacije na 10 dana značajno je pre svega za obolele jer se u "Merkuru" - Nacionalnom edukativnom centru za dijabetes sprovodi individualna i grupna edukacija sa svim aspektima problematike koji prate šećernu bolest.

Kompleksan edukativni program obuhvata ne samo edukaciju, već i pravilnu ishranu, doziranu fizičku aktivnost, korišćenje prirodnog lekovitog faktora, labaratorijske analize, dijagnostiku (EMNG, ultrazvuk, endoskopija...), savremenu terapiju lekovima i motivaciju za promenu stila života.

Način da osiguranici iskoriste svoje pravo na destodnevni boravak produžene rehabilitacije pretpostavlja da se pacijent javi svom izabranom lekaru kome prilaže medicinsku dokumentaciju - otpusnu listu ili mišljenje lekara interne medicine ili endokrinologa i od lekara uzima uput za produženu rehabilitaciju (zeleni uput obrazac 03-3).

Sa overenom zdravstvenom knjižicom, uputom izabranog lekara i medicinskom dokumenatcijom pacijent se javlja lekarskoj komisiji RFZO koji izdaje overeno mišljenje lekarske komisije o upućivanju na produženu rehabilitaciju (obrazac OLK -16).

Posle dobijanja lekarskog mišljenja potrebno je da pacijenti što pre kontaktiraju Specijalnu bolnicu "Merkur" da bi na vreme zakazali termin boravka i to svakog radnog dana putem telefona broj 036/618-870, 611-873, 618-860, 618-865, u periodu od 7 do 14.30 sati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Besplatno lečenje dijabetičara u Vrnjačkoj Banji

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2013

Izmenama i dopunama Pravilnika o rehabilitaciji, svim pacijentima obolelim od dijabetesa, a starijim od 18 godina koji su na terapiji insulinom, od danas je odobreno 10. dnevno lečenje u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.