Izvor: Blic, 05.Dec.2017, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Međunarodni festival dokumentarnog filma u Vranju

U Vranju je večeras završen 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Dokument 2017", koji  suorganizovali dopisništvo RTS-a i lokalna samouprava.

U sali Doma vojske publka je od 1. do 4. decembra videla 18 dokumentarnih filmova autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Poslednje fetivalske večeri Vranjanci su gledali filmove "Turizam" iz Hrvatske, "Požarnikarot Muci" iz Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Jauci sa Zmijanja" iz Republike Srpske i "Obećanje" iz Srbije.

- Festival se na moju inicijativu održava od 2006. godine. Nadam se da smo uspeli u nastojanju da publka vidi aktuelne, zanimljve i kvalitetne dokumentarne flmove iz Srbije i zemalja u okruženju. Dokumentarni filmovi prikazuju realan život bez nameštenih scena. Teme iz svakodnevice izuzetno su zanimljive, uvek sa životnim porukama. U proteklih 11 godina održano je 13 festivala. Prikazano je 180 dokumentaraca iz više od 30 zemalja. Ideja je da promovišemo dobar dokumentarni flm, bez obzira na temu i trajanje. Vranjancima je u filmovima prikazano sve ono što je zanimljivo i aktuelno. Upoznali u neke nove zemlje, ljude i događaje - rekao je osnivač festivala Slađan Stojanović, snimatelj u dopisništvu RTS-a u Vranju.

Režiser Tonči Gaćina u flmu "Turizam" u 52 minuta prikazao je zanimljivu priču o tome da je turizam remorker hrvatske privrede, u čemu najveći doprinos daju primorci. Umetnik Saša Stanišić iz Makedonije u filmu "Požarnikarot (vatrogasac) Muci" privukao je veliku pažnju gledalaca ekranizovanim životopisom Roma Muzafera Šabanova, koji se 32 godine profesionalno bavi gašenjem požara.

Branko Lazić iz Republike Srpske oduševio je publiku filmom "Jauc sa Zmijanja". Već 50 godina jedan zmijanjski zbor, koji se održava poslednje nedelje avgusta, nosi ime spskog pisca Petra Kočića. Novo vreme donelo je nove običaje. Na jednom mestu borbe bikova, go go plesačice, političari, pevaljke i didžejevi, ražnjevi i književnici, hladno pivo i nacionalni ponos.

Festival je zatvoren filmom Željka Mirkovića iz Srbije "Obećanje". U zabitom selu na severu Srbije desilo se nešto neočekivano. Doselila se francuska porodica i poverovala da je pronašla obećanu zemlju za gajenje vinove loze i proizvodnju grožđa i vina. Ali, pronašli su samo stare nepoverljive ljude ustaljenih navika…

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Završen festival dokumentarnog filma u Vranju

Izvor: RTS, 05.Dec.2017

U Domu vojske u Vranju završen je 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Dokument 2017". Tokom četiri dana prikazano je 18 dokumentaraca iz zemlje i regiona, a među njima filmovi "Izložba" i "Vladimir" u produkciji Dopisništva RTS-a iz Vranja. Festival je revijalnog karaktera, a uz...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.