Izvor: JUGpress.com, 03.Okt.2018, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenik ambasadora Australije na otvaranju izložbe o narednici Oliv Kelso King

VRANJE

“Australijanka u srpskoj vojsci narednica Oliv Kelso King”, naziv je izložbe koja je priređena u Biblioteci „Bora Stanković“ povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

Postavka je posvećena najuglednijoj i najhrabrijoj Australijanki koja je služila u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

U prisustvu zamenika ambasadora Australije u Srbiji Liang Zenga o  australijskoj heroini i humanistkinji Oliv Kelso King >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koja je dala veliki doprinos u Prvom svetskom ratu i kojoj je srpski narod večno zahvalan, govorio je zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

“Australija je teritorijalno i kulturološki daleka zemlja, ali je ono što nas vezuje, zapravo, čovekoljublje i poštovanje prema istinskim vrednostima”, rekao je Antić.

Zamenik ambasadora  Australije Zeng je rekao da mu je čast što je prisutan na otvaranju izložbe posvećene Oliv Kelso King, u okviru njegove prve posete van Beograda.

„Posebno me raduje što sam u sličnom gradu koji me po broju stanovnika, kao i po Biblioteci, podseća na moj rodni grad u Australiji. Prisustvujemo izuzetnoj izložbi koja potvrđuje snažne veze i prijateljstvo između Srba i Australijanaca, koje traje vekovima. Narednica King je jedna od mnogih žena Australijanki koje su pružale medicinsku pomoć širom regiona. Ona je bila jedina žena, pripadnica aktivne Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Pridružila se vojsci 1916. godine, kao vozač svog vozila, kupljenog od svojih para, nazvanog „Ela“, koje je bilo jedno od samo tri sanitetska vozila u ratnom štabu. Tokom rata, upoznala je srpskog kapetana Milana Jovičića, a prijateljstvo se ubrzo pretvorilo u romansu. Srećan kraj nije bio suđen i ubrzo posle rata, 1920. Oliv King se vraća u Australiju. Srbiju je posetila još jednom, 1922. godine, prilikom venčanja Kralja Aleksandra“, rekao je zamenik ambasadora.

On je dodao da je zahvalan gradu, što je priča o narednici King ponovo ugledala svetlost dana i što je može podeliti sa građanima Vranja.

Izložbu su organizovali ambasada Australije u Srbiji i Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju.

Pre otvaranja izložbe visokog gosta je primio zamenik gradonačelniika Vranja sa saradnicima.

Bila je to prilika da gosta upozna sa bogatom istorijom grada i neraskidivom prijateljstvu između Srbije i Australije. On je istakao i značaj dobre saradnje koju lokalna samouprava ima sa Ambasadom Australije u našoj zemlji.

U Gimnaziji ,,Bora Stanković“  zamenik ambasadora održao je predavanje o narednici  King  koja je jedina služila u Srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

SEĆANJA NA HEROJE: Zamenik ambasadora Australije Vranju

Izvor: OkRadio.rs, 04.Okt.2018, 10:57

Povodom 100. godišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u Vranju je boravio zamenik ambasadora Autralije u Srbiji Liang Zeng. Poželevši dobrodošlicu uvaženom gostu zamenik gradonačelnika Vranja Nenad  Antić govorio je o bogatoj istoriji grada i neraskidivom prijateljstvu između Srbije...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.