Vranjski glumci se napokon vraćaju kući, u ponedeljak otvaranje pozorišta

Izvor: RTS, 20.Okt.2019, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjski glumci se napokon vraćaju kući, u ponedeljak otvaranje pozorišta

Izvođenjem opere "Koštana" u Vranju će u ponedeljak, 21. oktobra, biti otvorena obnovljena zgrada pozorišta "Bora Stanković". U rekonstrukciju je uloženo 380 miliona dinara.
Prvo poglavlje u istoriji vranjskog pozorišta je 1896. godina, kada je odigrana prva pozorišna predstava "Gorski vijenac", u režiji profesora gimnazije Radoja Domanovića.

Glumci su bili učenici, a prostor Hotela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Vranje" koristila su u narednim decenijama i putujuća pozorišta.
Drugo poglavlje – osnivanje "Građanske kasine", zatim i Okružnog narodnog pozorišta. Sredinom 20. veka uspešno radi amatersko pozorište sa stalnim repertoarom, a 1997. godine pozorište "Bora Stanković" ponovo postaje profesionalno.
Dogodilo se pozorište. Šest dana festivala, i sala, do poslednjeg mesta popunjena. Vranjska publika koja svoj pozorišni ukus razvija 29. festivalskih godina, strpljivo čeka drugu polovinu oktobra i Borine dane.
Od 1979. godine istoriju teatra ispisuje i festival "Borini pozorišni dani", koji je pokrenuo reditelj i glumac Radoslav Radivojević, dugogodišnji direktor Pozorišta.
Festival traje četiri decenije, dva puta nije bio održan, 1993. godine zbog renoviranja zgrade i 1995. zbog održavanja drugog festivala.
Sudski postupak još nije završen 
Najveću tragediju, mimo scene, glumci i publika doživeli su 2. jula 2012. godine, kada je zgrada izgorela u požaru.
U požaru su tada uništeni dvorana, bina, foaje, podrumski deo. Deo arhive, dokumentacija i neki kostimi su sačuvani, ali oštećeni zbog dima i čađi. Vatra je, prema prvim saznanjima, izbila iza Pozorišta, na bini diskoteke.
"Prepustićemo istrazi da zvanično kaže da je požar podmetnut, u tom prostoru oko bine oseća se jak miris benzina", rekao je tadašnji gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić.
Postupak protiv osumnjičenih za podmetanje požara traje u Osnovnom sudu u Vranju, predmet je u završnoj fazi.
Obnova u fazama 
Za sedam i po godina, od požara, zgrada pozorišta obnavljana je u fazama. U prvoj fazi građevinskih radova, rekonstrukcija je prekinuta zbog korišćenja oplatnog ulja.
Završene su dve faze dekontaminacije, koje obuhvataju pripremu, struganje, brušenje svih betonskih površina zagađenih oplatolom. U podrumskim prostorijama zgrade pozorišta počela je sledeća faza, hemijski tretman.
"Ubrzani prirodni proces razgradnje organskih zagađivača koji se nalaze u površinskom sloju betona, kombinacija vodonik-peroksida, ultravioletnog zračenja koje simulira sunčeve zrake i oksidacija tih jedinjenja, dok se u potpunosti ne razgrade i izvuku iz površinskog betona, da ostane čist beton", objašnjava dr Gvozden Tasić sa Instituta za nuklearne nauke "Vinča".
Kada su stručnjaci Instituta "Vinča" uradili dekontaminaciju betonskih površina, obnova je nastavljena.
Daske nemaju, a nagrade nižu 
I bez svojih prostorija prethodnih godina, glumci su uspešni na domaćoj i međunarodnoj sceni.
"Tu se desio paradoks, mi smo 30 premijera izveli za sedam godina bez zgrade, i za to vreme osvojili brojne nagrade i imali učešća na brojnim značajnim festivalima, pre svega na Sterijinom pozorju dve godine zaredom, što se nikada u vranjskom pozorištu nije dogodilo", navodi Bojan Jovanović, glumac pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.
Dela najpoznatijeg Vranjanca, po kome pozorište i nosi naziv, Bore Stankovića, oživljavana su na pozornici više puta.
Za početak rada u novoj zgradi na repertoaru su opera "Koštana" Narodnog pozorišta u Beogradu, pa "Nečista krv" domaćeg teatra.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.