Vranje: Čišćenje dimnjaka pred grejnu sezonu

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: Čišćenje dimnjaka pred grejnu sezonu

Uoči zime, pune ruke posla za vranjske odžačare! Njih trojica treba da očiste oko 15.000 dimnjaka, zbog kojih je u tom gradu,kad zahladni, koncentracija čađi u vazduhu duplo veća od dozvoljene.
Rezervisani su narednih deset dana, po pozivu, dnevno obiđu i do 40 kuća, da očiste ili probiju dimnjake. Posao, kažu, nije lak, ali znaju karakteristike svakog odžaka u gradu.
 
O svom radu Mlađan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stanojević, odžačar kaže: "Negde se penjemo, negde unutra, u kuću, ima vratanca, negde na tavan, čistimo, stavljamo krpe, radimo pedantno"
U gradu je oko 15.000 dimnjaka, neki zovu odžačare jednom ili dva puta tokom sezone, a neki i češće.
"Obično koristim čišćenje na mesec do 40 dana, grejem se na bukova drva, mora da su suva, pošto grejem dva sprata", Mile Ristić iz Vranja.
Vranjski odžačari imaju licencu za rad, prošli su obuke koje nisu vezane samo za rad na visini.
"Ne samo da mogu na visini, nego šta sve treba sa znaju prilikom čišćenja odžaka, obzirom da se ti odžaci i pale i probijaju, znači može da dođe do nekih problema prilikom rada i da oni budu spremni na sve te izazove", kaže Nela Cvetković, izvršna direktorka JKP Komrad.
Gradska toplana je pripremila kotlarnice, zamenila cevi koje su korodirale. Koriste mazut za grejanje, ali je u planu prelazak na bio-energente.
Goran Petrović direktor toplane "Novi dom" kaže da imaju ozbiljne projekte: "Tu je uključen i grad i Kancelarija za javna ulaganja, sa njima imamo pregovore, razgovore i dogovore, videćemo, to je predviđeno za narednu godinu."
Vazduh zagađuju kotlarnice, domaćinstva koja se greju na drva, kao i izduvni gasovi motornih vozila. Najviše čađi i azot-oksida ima tokom dana kada je temperatura niska, vazdušni pritisak visok, i nema vetra.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.