Izvor: JUGpress.com, 13.Feb.2022, 00:05

Udruženje “B'š prirodno”: Vranjanci udišu najzagadjeniji vazduh u Srbiji“

VRANJE

Saradnjom Ekološko-planinarskog udruženja “B'š prirodno” i Udruženja “Eko Surdulica” nabavljeno je više mernih stanica koje su postavljene na različite lokacije u Vranju, kako bi se utvrdila zagađenost vazduha,

Napravljen je desetodnevni presek stanja vazduha u Vranju i Udruženje “B'š prirodno” upozorava da Vranjanci udišu „najzagadjeniji vazduh u Srbiji“. Posebno se to odnosi na periferiju grada, u naselju Donje Vranje, gde u „poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 10 dana nije bilo ni sata čistog vazduha“, navode iz ovog ekološkog udruženja.

U centru grada je za 10 dana bilo svega četiri sata čistog vazduha, u naselju Tekija pet, u Oglednoj stanici 10, u Balinovcu 20, a u Ćoški 27 sati čistog vazduha za 10 dana (240 sati)!

Udruženje ističe da je vazduh u Vranju ekstremno zagađen, a da se ovaj grad nalazi na vrhu liste mesta sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Zagađenost vazduha se meri u mikrogramima po metru kubnom vazduha, a meri se prisustvo suspendovanih čestica (PM), većih od 2,5 mikrometra.

U periodima najveće zagadjenosti, vrednosti su se kretale i do 700 mikrograma po kubnom metru vazduha, što je 15 puta više od maksimalno dozvoljene količine čestica opasnih po zdravlje, upozoravaju iz vranjskog Udruženja “B'š prirodno”.

Navode da se Prema Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine, smatra da je vazduh opasan po zdravlje ako su vrednosti zagađenog vazduha veće od 100 mikrograma po metru kubnom vazduha. U takvim slučajevima nema otvaranja prozora, treba izbegavati aktivnosti na otvorenom i potrebno je nositi gas maske na otvorenom!

U proteklom periodu, gotovo da nije ni bio nijedan dan sa vazduhom bezbednim po zdravlje.

Izuzetak je selo Balinovac gde je zabeležen jedan „zeleni dan“, dok u ostalim gradskim naseljima nije bio nijedan dan sa čistim ili sa prihvatljivim vazduhom, ističu u ovom udruženju.

Zagađivači su u najvećoj meri domaćinstva, toplane, fabrike i izduvni gasovi automobila.

Na osnovu Uredbe za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, nadležni organi su dužni da o stepenu zagađenosti vazduha obaveštavaju građane. Toga, nažalost, nema.

Zato umesto njih to čini Ekološko udruženje “B'š prirodno”.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.