U Vranju izložba fotografija, plakata i ilustracija posvećena Dušku Radoviću

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju izložba fotografija, plakata i ilustracija posvećena Dušku Radoviću

Svi koji vole Duška Radovića, u Vranju mogu da posete izložbu fotografija, plakata i ilustracija posvećenu njegovom književnom i novinarskom radu. Izložbu je pripremila Biblioteka grada Beograda, a u Vranju će gostovati do 21. novembra.
Sunčica Denić, profesorka Pedagoškog fakulteta u Vranju, podseća na reči Duška Radovića: >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << „Kako Duško kaže, od mnogih doktora nauka, imamo seljake koji su bolji. Nemaju tu stručnu spremu, ali su pametniji.“

Pamtimo mnoge aforizme Duška Radovića, pisao je i pesme, priče, radio-drame, televizijske serije, reklamne slogove, tekstove za muzičke numere. Važan je i zbog doprinosa književnosti za decu.
„Kroz njegova dela imamo pouke koje se ne tiču samo školstva, već saznajemo nešto što je bitno za obrazovanje, to su pouke za život, onako kako treba da se ponašamo i ophodimo prema drugim ljudima“, kaže Žaklina Petrović, studentkinja Pedagoškog fakulteta u Vranju.
Na Pedagoškom fakultetu je pisac iz lektire. Duško Radović je rođen u Nišu 1922. godine, umro u Beogradu pre 35 godina. Ove godine obeležava se i šest i po decenija od izdavanja knjige „Poštovana deco“. Njegova dela su i dalje aktuelna.
„Dok smo istraživale stvaralaštvo Duška Radovića, otkrile smo da je on radio zapravo na više od 50 vrsta primenjene književnosti, govorio je da je pisanje zanat koji se ljudima treba staviti na raspolaganje. On se tako i ponašao. Bio je u tom vremenu, pre pola veka, multimedijalan pisac. I u tome je njegova veličina i zato je jedinstvena ličnost srpske kulture“, kaže Violeta Đorđević, bibliotekarka i koautorka izložbe.
„On je čovek, kako kaže Matija Bećković, žao mu je što nije poživeo duže jer bi tek carevao i harao na društvenim mrežama u 21. veku. Sve ovo što je napisao, kao da je napisao juče ili danas“, navodi Sara Ivković Marković, šef marketinga Biblioteke grada Beograda i koautor izložbe.
Biblioteka grada Beograda dve decenije priprema izložbe posvećene našim znamenitim piscima, a jedna od najposećenijih je ova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.