Tehnika škola u Vranju ostaje bez jednog od najtraženijih zanimanja - tehničar unutrašnjeg transporta!

Izvor: RTS, 29.Maj.2020, 17:10

Tehnika škola u Vranju ostaje bez jednog od najtraženijih zanimanja - tehničar unutrašnjeg transporta!

Profesori Tehničke škole u Vranju, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, organizovali su danas štrajk zbog ukidanja jednog odeljenja na saobraćajnom smeru. Kažu da ima zainteresovane dece za upis na taj smer i da je zanimanje tehničar unutrašnjeg transporta deficitarno na tržištu rada.
Obustavili su onlajn nastavu na sat vremena i protestom ispred škole iskazali nezadovoljstvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ministarstvo prosvete nije usvojilo njihov predlog plana upisa za ovu školsku godinu.

Predsednica Unije sidikata prosvetnih radnika u Tehničkoj školi u Vranju Ena Milosavljević podseća da se odeljenja popune u junskom upisnom roku pa su očekivali  da će njihov predlog biti usvojen. Ali, ove godine  umesto sedam, upisuju šest odeljenja.
Slađan Cvetković, profesor, izražava bojazan da će mnogi profesori postati tehnološki višak i ostati bez posla.
Tehnička škola ima tri područja rada mašinski, saobraćajni i elektrotehnički. Do sada su imali i po jedno dualno odeljenje.
Dalibor Bogdanović, direktor Tehničke škole u Vranju, kaže da ove godine  nemaju dualna odeljenja jer nisu imali  komunikaciju sa socijalnim partnerima na teritoriji grada. Sumnja da bi i to mogao da bude jedan od razloga za ukidanje obrazovnog profila za tehničara unutrašnjeg transporta.
 Učenica Dijana Petrunović pohađa to odeljenje. Objašnjava da je interesovanje veliko jer se može odmah doći do posla ali i imati prohodnost na više škole i fakultete. Smatra da je taj smer budućnost juga Srbije.
Dušan Mladenović, nastavnik, kao dokaz navodi  biro za zapošljavanje. Tu nema nijednog nezaposlenog sa saobraćajnog smera jer su to zanimanja koja se traže.
Pre deset godina u Tehničkoj školi bilo je 11 odeljenja sa isto toliko obrazovnih profila i više od hiljadu đaka. Sada školu pohađa 758 učenika na sedam obrazovnih profila, u školi je zaposleno 97 prosvetnih radnika i nenastavnog osoblja.
 
Pogledaj vesti o: Vranje,   Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.