Sve po zakonu, a ko će da brine o detetu? VIDEO

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve po zakonu", a ko će da brine o detetu? VIDEO

Učitelj koji brine o autističnom sinu sada ne može da pomaže svom detetu jer ga je direktorka škole u Vranju prebacila iz matične škole u istureno odeljenje.

Direktorka osnovne škole „Svetozar Marković“ odlučila je da učitelja Dejanovića prebaci u Donji Neradovac nakon što je u prvi razred upisano manje đaka. Iako u matičnoj školi radi još 19 učitelja i učiteljica, jedino Dejanović mora da putuje u istureno odeljenje.

"Sad sam na bolovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog sina, mojim premeštajem iz centralne škole dovedeno je u pitanje njegovo školovanje”, kaže Dejanović.

Direktorka ipak kaže da je urađeno sve po zakonu.

"Uradila sam sve po zakonu, neko je morao da bude preraspoređen. Učenici u ruralnoj sredini zaslužuju da imaju dobre učitelje", navodi direktorka.

Na pitanje kako će brinuti o detetu, ona kaže da Dejanović ima podršku porodice.

"On ima podršku porodice, supruge, država misli o tome", navodi direktorka.

Ipak, supruga učitelja koji je prebačen u istureno odeljenje Miomira Dejanovića takođe je učiteljica i putuje 15 kilometara do škole, a kako navodi Dejanović, u specijalističkim izveštajima piše da je njegovom detetu neophodan pojačan nadzor oba roditelja.

"U specijalističkom izveštaju neuropsihijatra piše da dete ne može da bude samostalno, nego mu je neophodan pojačan nadzor oba roditelja, zbog mogućnosti povređivanja, a ima česte izlive besa", kaže on.

Dejanović je pre dve godine proglašen za najboljeg edukatora, jer je u nastavi uveo novinu, učenje kroz stripove koje đaci i učitelj sami crtaju.

"Nije meni problem da radim u seoskoj školi, neki pogrešno tumače da mi je poniženje da radim u seoskoj školi, meni je bitno da budem uz dete", ističe Dejanović.

Odluku direktorke, koja je i koordinator u projektu Obrazovanje za prava deteta, podržao je i Školski odbor.

Ipak,u Ministarstvu očekuju da direktorka preispita svoju odluku, a to je naložio i prosvetni inspektor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.