Šutanovac pisao Evropskoj komisiji zbog gašenja Vranjskih

Izvor: JužneVesti.com, 19.Sep.2017, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac pisao Evropskoj komisiji zbog gašenja "Vranjskih"

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac uputio je pismo evropskim institucijama u kojem je naveo da su Vranjske zatvorene zbog velikog pritiska, ucena i organizovane kampanje koju su vodili Vlada Srbije i vranjska vlast i zatražio je zaštitu Vukašina Obradovića u ime slobode govora, štampe i demokratije.

Šutanovac je pismo uputio Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i izvestiocu za Srbiju Dejvidu Mekalisteru, a to je uradio, kako navodi, u svojstvu člana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Partije evropskih socijalista.

Ovakvi događaji pale alarm u oblasti medijskih sloboda i slobode govora, Vranjske su samo jedan od brojnih medija, a pogotovo lokalnih, koji su pod direktnim pritiskom Vlade. Ljudi koji su bliski režimu kupili su većinu lokalnih medija, a onim medijima koji su objektivni presečeni su tokovi finansiranja - navodi u pismu Šutanovac.

Predsednik DS objašnjava da ne traži podršku za svoju stranku, već da se zaštitom Vukašina Obradovića štite svi novinari koji se ne boje da dignu svoj glas, a sim tim i sloboda govora u Srbiji.

Podsetimo, Vranjske su ugašene posle 23 godine, a glavni i odgovorni urednik Vukašin Obradović zatvorio se u prostorije svog medija i započeo štrajk glađu. Premijerka Brnabić, koja je danas u obilasku Vranja, nije posetila Obradovića.

Evropska komisija u svom poslednjem izveštaju o napretku Srbije nije bila zadovoljna stanjem medijskih sloboda u Srbiji, a i Evropski parlament je doneo rezoluciju u kojoj poziva srpske vlasti da poboljšaju slobodu medija, izveštavanja i izražavanja u Srbiji.

Pogubna politika vlasti u Vranju, oličene u Srpskoj naprednoj stranci, dovela je i do gašenja Vranjskih, kažu u tamošnjem odboru Demokratske stranke i dodaju da je sve kulminiralo ovogodišnjom raspodelom para medijima.

Projekat Vranjskih o Bori Stankoviću, koji je resorno ministarstvo podržalo, u Vranju nije naišao na razumevanje i nije dobio sredstva na konkursu. Ostaje nejasno hoće li sada javne pozive, konkurse i oglase objavljivati na TV Zona plus, kojoj su dodelili tri puta veća sredstva nego Vranjskim, iako se ne vidi u Vranju, sa ciljem da se ne vide i ne čuju - pišu iz DS-a.

Naglašavaju da se DS u prethodne 23 godine nije slagao sa mnogim tekstovima u Vranjskim, ali dodaju da je stranka "odlučna u nameri da podrži odbranu demokratije, prava na javno izgovorenu reč i drugačije mišljenje".

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.