Stari iz sela kod Vranja i Trgovišta - na toplom i sigurnom

Izvor: RTS, 19.Dec.2018, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari iz sela kod Vranja i Trgovišta - na toplom i sigurnom

Uoči svake zime povećava se broj korisnika Prihvatilišta za stare pri Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju. Tada dolaze ljudi iz udaljenih planinskih sela koji žele da zimske mesece provedu u toplom i na sigurmom. Kapaciteti Prihvatilišta su popunjeni.
Bio je jedini stanovnik sela Kalova u opštini Trgovište prema granici sa Makedonijom. Nebojši Rašiću kuća se srušila, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a takve su bile i ostale napuštene kuće u selu. Do centra Trgovišta imao je da pešači 16 kilometara.

"U zimskom periodu veoma je hladno i lošeg sam zdravstvenog stanja. Došao sam 3.decembra i planiram da ostanem ovde do kraja grejne sezone. Ovde su uslovi izvanredni" kaže NebojZoran Stanković iz Uševca kod Vranja ša Rašić iz Kalova.
Iz okoline Trgovišta je u Prihvatiliište Centra za razvoj lokalnih usluga stigao i Stojil Mitrović, a iz planinskog sela Uševca kod Vranja Zoran Stanković.
"Izmrzo sam, gradan sam bio. Nismo imali hranu", kaže Stojil Mitrović iz Radovnica.Ja sam došao ovde zato što mi se kuća srušila, lošeg zdravstvenog sam stanja. Gde mogu da spavam pod drvo na ovu zimu? Hladnoća velika" kaže Zoran Stanković iz Uševca kod Vranja.
Popunjeni su kapaciteti Prihvatilišta, trenutno zbrinjavaju 36 starijih osoba. Oni koji su stigli iz udaljenih planinskih sela o kojima nema ko da brine, ostaće tokom zime u toplim prostorijama Centra.
"Korisnici dolaze u veoma lošem zdravstvenom stanju, uglavnom su to srčani bolesnici, dijabetičari, osobe koje imaju neke hronične bolesti, osobe koje su u stanju socijalne potrebe", kaže Stanka Milošević, stručni radni.k
"Dva zahteva su u toku, što znači da će biti 36 što je ujedno i kapacitet Prihvatilišta. Što naravno ne znači da ukoliko se jave još korisnika koji su u stanju socijalne potrebe neće biti smešteni", kaže Ivana Tasić, direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga u Vranju. Stanari Prihvatilišta imaju sve uslove, hranu, tople prostorije, a 24 sata i medicinsku i stručnu pomoć. Ovo je jedino Prihvatilište takvog tipa u Pčinjskom okrugu, a zahtevi za smeštaj stižu i iz drugih delova zemlje.





Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.