Savemene i klasične plesne koreografije na seminaru u Vranju

Izvor: RTS, 12.Jul.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savemene i klasične plesne koreografije na seminaru u Vranju

Gala koncertom u Domu vojske u Vranju završen je peti Međunarodni seminar za umetničku igru "Summer Dance camp". Institut za umetničku igru organizovao je radionice na kojima su polaznici iz Srbije, zemalja u okruženju, Nemačke i Belorusije pripremali delove iz repertoara klasičnog baleta i koreografije iz savremene igre.
Na sceni Doma Vojske klasičan i moderan balet, peti put pred vranjskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << publikom. Dobro su prihvaćene savremene i klasične koreografije, igre.
 
"Neke su deonice vrlo zahtevne, za njihov uzrast pogotovu. Bilo je dece od 9 do 16, 17 godina, tako da radili smo vrlo naporno", kaže Ana Pavlović, primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.
Jednočasovni baletski Gala koncert deset dana pripremali su polaznici Međunarodnog seminara za umetničku igru. Igrači iz Srbije, Nemačke, Belorusije i zemalja u okruženju zbližili su se, naučili nove pokrete, koreografije.
"Naučila sam nove savremene tehnike, npr. prenos težine, na koji način mogu da kontrolišem svoj centar i da se krećem kroz prostor. U savremenoj igri je vrlo bitno na koji način se krećeš kroz prostor i da osetiš svaki deo svog tela", objašnjava Milica Bajčetić, plesačica iz Beograda.
Natalija Tatić, balerina iz Beograda, kaže da su se zbližili i svi se lepo družili:
"Mislim da je ovo baš dobro iskustvo i da može mnogo toga da se nauči."
Na letnjem seminaru za umetničku igru predavači su bili iz Belorusije, Rusije, Hrvatske, Srbije.
"Ono što je jako fascinantno da smo uspeli ljude isforsirati da odmah uđu u performing, da znaju šta treba, gde ulaze, gde izlaze, da znaju koreografije", kaže Ognjen Vučinić, koreograf, plesač iz Zagreba.
"Vrlo je važno raditi na decentralizaciji umetničke igre, to jeste bila misija Instituta za umetničku igru", kaže Aleksandar Ilić, organizator Summer Dance kampa. "Da se pomeri naravno ceo projekat van Beograda, da se ovaj region upozna sa klasičnim baletom i savremenom igrom".
Letnji kamp u Vranju organizovao je Institut za umetničku igru iz Beograda, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.