Izvor: JUGpress.com, 31.Jan.2023, 20:39

Retrospektivna izložba Vranjskog „30 godina legata gradu Vranju“ 

VRANJE

Izložba legata pod nazivom „Trideset godina legata Zorana Stošića Vranjskog“ otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Izložena su 74 dela iz svih faza stvaralaštva ovog umetnika koje su obeležili kosmički motivi.

Vranjski je svake godine svoja umetnička dela darivao svom rodnom Vranju u kome je živeo dugi niz godina. Njegovi legati od 1992. godine postoje u Narodnom muzeju u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vranju, ali i Gradskom muzeju u Somboru gde je proveo dobar deo svog života.

„Kada je reč o radovima koje je poklonio rodnom gradu u pitanju je bogarata zbirka koja broji 597 umetničkih dela, 259 ulja na lesonitu, 280 crteža u tehnikama tuš, olovka, ugljen, 18 ulja na platnu i 40 kolaža, koje je svake godine legirao gradu Vranju“, kaže direktorka Narodnog muzeja Maja Aleksić.

Od samog osnivanja Legata gradu Vranju, neposredno sa Vranjskim je sarađivala kustoškinja Galerije Narodnog muzeja, istoričarka umetnosti Mirjana Jovanović, koja brižljivo i posvećeno brine o ovoj zbirci. Za ovu priliku priredila je katalog.

„Autentičan i dosledan slikar, bio je tragač i istraživač od početka do kraja svog života. Stvorio je jedno autentično i originalno slikarstvo u čijim delima forme se rasplinjavaju i nestaju u jednom, da bi se već u drugom trenutku opet pojavile u obliku mnoštva znakova, senki, zagasitog kolorita. Posle Vranjskog i njegovog kosmosa drugačije nam izgleda mrak i nepreglednost nebeskog prostora. Verujemo da se svojim zemaljskim odlaskom vinuo u nebo među zvezdama ostavljajući neizbrisiv trag u vanvremenskom prostranstvu u obliku svojih slika, koje će zauvek ostati među nama, u njegovom rodnom Gradu“, stoji u katalogu koji je pripremila Jovanović.

Na otvaranju izložbe zamenica gradonačelnika Zorica Jović je rekla da su darodavci poput Vranjskog veoma značajni za Vranje, region i nesumnjivo, u ovom slučaju, za Zbirku savremene umetnosti Narodnog muzeja, koji predstavlja važan segment u očuvanju našeg kulturnog nasleđa.

Izložba koja je priređena povodom 31. januara ­– Dana grada biće otvorena do kraja februara.

Zoran Stošić Vranjski preminuo je u decembru 2022. godine u Somboru.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.