Prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti  krajem februara ili početkom marta 

Izvor: RTS, 27.Jan.2020, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti krajem februara ili početkom marta 

Poslanici Skupštine Srbije na vanrednom zasedanju raspravljaju o predlogu 13 zakona i odluka za oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja. Obrazlažući predloge zakona ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti biti završeni krajem februara ili početkom marta u Vranju i najavila da će do kraja aprila biti raspisani tenderi za izgradnju oko 8.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanova.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je glavni cilj zakona o kojima je počela rasprava u Narodnoj skupštini, efikasnija realizacija projekata i nastavak reformi.

U prethodnih nekoliko godina, navela je ona, izgrađeno je 350 kilometara auto-puteva i obnovljeno više od 500 kilometara pruga i upravo su ta iskustva bila osnov za izradu Predloga zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju.
"Ovaj zakon treba da omogući da budemo efikasniji u realizaciji infrastrukturnih projekata, posebno imajući u vidu da nas čekaju brojni novi projekti u okviru investiocionog plana 'Srbija 2025'. To se posebno odnosi na brže rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, s obzirom na to da će se novi projekti realizovati na oko 50.000 parcela. Takođe, usvajanje zakona će pomoći da kao država ne dajemo osnov izvođačima za odštetne zahteve i da plaćamo penale za obaveze koje nismo uspeli da ispunimo", kaže Mihajlovićeva.
Ona je podsetila da se u novom investicionom ciklusu započinju novi projekti vredni oko pet milijardi evra.
"Već je obeležen početak radova na Moravskom koridoru, kao i na auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma–Šabac–Loznica, a počeli su radovi i na auto-putu Sremska Rača – Kuzmin, kao i na deonici auto-puta 'Miloš Veliki' od Požege do Boljara. Takođe se pripremamo za početak radova na Fruškogorskom koridoru, brze saobraćajnice Iverak–Lajkovac", rekla je ministarka.
Veruje da će ove godine, u trećem kvartalu, početi radove i na projektu Niš–Merdare–Priština, odnosno na prvoj deonici, od Niša do Pločnika.
"Radi se i dokumentacija za deonicu Požega–Boljare, kao i za šumadijski koridor 'Vožd Karađorđe' za koji očekujemo da bismo u 2021. godini mogli da počnemo radove. Sve su to veliki kapitalni projekti i zakoni koje donosimo mogu da pomognu da budemo efikasniji", rekla je Mihajlovićeva.
Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, istakla je da je Srbija danas deveta na svetu na "Duing biznis" listi Svetske banke i da je namera Vlade da nastavi prilagođavanje domaćih propisa evropskim normama i unapredi određene norme u zakonu.
Navela je da će u tom zakonu posebna pažnja biti usmerena na licence inženjera, i obavezu da za njihovom stalnom edukacijom.
"Prebivališta u ulicama bez kućnog broja" Kao primer, ona je navela da u realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd–Budimpšta od Beograda do Novog Sada, domaće projektantske kuće nisu imale dovoljno znanja da same urade projektovanje jer se nisu ranije susrele sa takvim projektima, te su im pomagali kineski inžerenjeri.
Usvajanje Predloga zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru omogućiće da se reši pitanje velikog broja građana koji nemaju adekvatnu adresu stanovanja.
"Ukupno oko tri miliona građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je 2,6 miliona građana prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice i ovim zakonom želimo da uredimo tu oblast", dodala je ona.
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu treba da omogući efikasniju primenu zakonskih odredaba u praksi, dok će Predlog zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiti da se poveća maksimalna spratnost objekata koji se grade u okviru ovog projekta, sa šest na osam spratova.
"Prvi stanovi za snage bezbednosti biće završeni krajem februara, početkom marta u Vranju, a počinjemo izgradnju još blizu 8.000 stanova i raspisujemo tendere do kraja aprila", rekla je potpredsednica Vlade.
Mihajlovićeva je rekla da je u 2019. pušteno u saobraćaj oko 130 kilometara auto-puteva i da izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobaćaju treba, između ostalog, da omoguće efikasnije usaglašavanje redova vožnje u javnom međumesnom saobraćaju, koje će pratiti dinamiku izgradnje novih auto-puteva.
Ona je naglasila da se u vodni saobraćaj ulaže oko 500 miliona evra, a da će izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama omogućiti efikasniju realizaciju projekata prenošenjem određenih nadležnosti s Agencije za upravljanje lukama na resorno ministarstvo i regulisati tzv. minimalni nivo rentabilnosti lučkih usluga.
Rasprava o Zoraninim rukavicamaRaspravu u Skupštini Srbije na čijem su dnevnom redu obeležila je polemika poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i ministarke Zorane Mihajlović.

Vjerica Radeta je tokom rasprave, pored kritika na predložene zakone, više puta govorila o tome koliko koštaju tašne, rukavice i broš ministarke Mihajlović, dok je ona insistirala da se razgovara o predlozima zakona.
"Poraz Vlade Srbije je da je Zorana Mihajlović sa reputacijom koju ima i dalje ministar", smatra Radeta, koja je navela da se neki zakoni koji su danas na dnevnom redu osmi put menjaju, da je pred poslanicima ponovo leks specijalis kojim se, kaže, na nezakonit način tretira eksproprijacija zemljišta.
Radeta je rekla da Zorana Mihajlović pokazuje svoju pravu ulogu u Vladi, a to je, tvrdi, "klasična špijunaža". Optužila je Mihajlovićevu i da "je svesno išla na to da što više objekata bude porušeno, da je blokirala legalizaciju, kao i katastar".
Navodeći da je radila isključivo pravničke poslove više od dvadeset godina i da je pročitala na hiljade zakona, Radeta je kazala da "zakone kakve Zorana Mihajlović predstavlja niko živi nije video", jer, kako kaže, u njima nema pravnih normi već "ćaskanja".
Ponovo je spomenula američku kompaniju "Behtel", koja će graditi Moravski koridor, uz optužbe da je Mihajlovićeva odgovorna za to što će građani platiti trista miliona evra više.
Poslanica SRS-a je navela i da se izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji donose da bi mogle da se postavljaju male hidroelektrane bez planske dokumentacije.
"Mi u SRS nemamo ništa protiv izgradnji mini-hidroelektrana, ali mislimo da to treba da se radi planski, da nijedna ne sme da ugrozi nijedni porodicu i naseljeno mesto. Zoraninim 'kompanjonima' se ne isplati da grade te male hidroelektrane daleko od naseljenog mesta, jer treba sprovesti infrastrukturu", rekla je ona.
Radeta je pitala Mihajlovićevu kakav je njen odgovor na optužbe Miroljuba Jevtića, direktora "Infrastruktura železnica", koji je osumnjičen za primanje mita prilikom eksproprijacije zemljišta i koji je, kako je kazala poslanica SRS, u "prvom javljanju" rekao da je deo novca davao Zorani Mihajlović, odnosno njenom partneru, što je Mihajlovićeva ranije dematovala.
"Tražimo da se to utvrdi i ispita i da vidimo koliko je Zorana Mihajlović uzela preko Miroljuba Jevtića", rekla je Radeta.
Ministarka odbacila kritike Radeta tvrdi da Mihajlovićeva ima "tašne u vrednosti od 10.000 evra, broš od 5.000 evra, privezak od 3.000 evra", te dodala da "radikali nisu zaboravili kako je potrošila oko 1,5 miliona dinara sa kartice Ministarstva na svoje privatne troškove, pa je posle vraćala".
"Zorana Mihajlović je jedini član Vlade koji sebi može da priušti frizera i kozmetičara svaki dan, stilistu, pa se još hvali da je specijalno dizajnirao suknju za nju. Utoplili ste prstiće u rukavice od ‘malih jaganjaca’ koje koštaju 30.000 dinara, a pogledajte moje, kupljene za 300 dinara na zemunskoj pijaci, ali su tople", rekla je Radeta, te tvrdi da ministarka na poslovne ručkove troši između 150.000 i 200.000 dinara.
Predložila je članovima Vlade da kada govore o minilacu ubuduće pričaju "sada je minimalac malo manji nego što koštaju Zoranine rukavice".
"Hvala lepo na svim komentarima, standardno su radikalski, pomenuli ste mi ime 37 puta. Žao mi je što je vama tema Zorana, a nisu zakoni. Ovo nisu Zoranini zakoni već Vladini i znače bolju realizaciju svih puteva", odgovorila je Mihajlovićeva i poručila Radeti, uz konstataciju da će biti nežna, da barata neistinama.
Ministarka je odbacila kritike koje je Radeta uputila na predloge zakona.
"Sve drugo što ste govorili nema veze sa zakonima, a saglasna sam da postoje institucije koje treba da ispitaju sve vezano za železnicu i moje ime. Što se tiče mog rada, sve to vide građani", rekla je Mihajlovićeva.
Ministarka je primetila da radikali uporno ne žele da pričaju o zakonima i upitala Radetu, kako je moguće da je toliko inspiriše da iz sebe iznese najnegativnije "što jedna žena može da iznese".
"To super zvuči - američki ambasador i Zorana ukrali trista miliiona evra, a prvo to nije istina. Ako želite da pričamo o mom ormaru nije problem, ali nije mesto ovde. Ovde treba da pričamo o zakonima", poručila je ministarka.
Navela je da radikali ne govore argumentima i da samo predlažu brisanje članova, a pošto ju je Radeta optužila da je doktorirala na "Megatrendu", Mihajlovićeva je odgovorila da je ona to učinila na Ekonomskom fakulteta Univerziteta u Beogradu, a da je na "Megatrendu" zaposlena i da zbog toga ne prima platu u Vladi Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koje promene donosi 13 predloga ZAKONA iz oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja

Izvor: Blic, 28.Jan.2020, 10:25

Poslanici Narodne skupštine počeli su raspravu o 13 predloga zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, građеvinarstva i saobraćaja u ponеdеljak, 27. januara 2020. godinе.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.