Privatizacija TV Vranje:Novinari pokradeni ili...?

Izvor: Mondo, 09.Sep.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija TV Vranje:Novinari pokradeni ili...?

Agencija za privatizaciju je obustavila prodaju kapitala i prenela njegov deo na zaposlene, ali je većinski vlasnik tim načinom postao Akcionarski fond. Novinarska udruženja i zaposleni na TV Vranje tvrde da su novinari pokradeni.

Foto: Screenshot

Agencija za privatizaciju obustavila je, u skladu sa zakonima, postupak privatizacije prodajom kapitala RTV Vranja i predvidela nastavak privatizacije prenosom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kapitala zaposlenima bez naknade, saopšteno je danas iz te agencije.

Ministarstvo kulture i informisanja zatražilo je ranije danas od Agencije za privatizaciju da, bez odlaganja, preispita svoju odluku o privatizaciji Javnog preduzeća RTV Vranje, koju smatra neutemeljenom i pravno neodrživom.

Sobzirom na to da javni poziv za prodaju RTV Vranje nije objavljen u naznačenom roku, Ministarstvo kulture i informisanja ne vidi nijedan razlog zašto bi se ignorisao Zakon o javnom informisanju i medijima i time zaposlenima u RTV Vranje uskratila zakonom garantovana prava.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da su sloboda medija i zaštita prava novinara i zaposlenih u medijima temeljni principi na kojima počiva novo medijsko zakonodavstvo, doneto u skladu sa standardima Evropske unije i načelom vladavine prava u sferi medija.

Sve prema Zakonu

Postupak privatizacije prodajom kapitala RTV Vranje je obustavljen jer se nisu stekli uslovi za objavljivanje javnog poziva za prodaju kapitala tog preduzeća, navodi se u saopštenju i podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da će se mediji u vlasništvu države privatizovati u skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji.

Iz Agencije su saopštili da je Zakonom o privatizaciji uređen prenos kapitala bez naknade zaposlenima i predviđen i zakonski limit do koga zaposleni mogu da učestvuju u besplatnom sticanju kapitala, odnosno da se pravo na sticanje akcija bez naknade može ostvariti najviše za 35 godina provedenih u radnom odnosu u subjektu privatizacije.

Predviđeno je i da zaposleni imaju pravo na sticanje akcija bez naknade čija je ukupna nominalna vrednost 200 evra za svaku punu godinu u radnom odnosu.

Ukoliko je vrednost kapitala za sticanje akcija bez naknade manja od ukupne nominalne vrednosti akcija koje zaposleni stiču bez naknade, zaposleni stiču pravo na manji broj akcija, srazmerno odnosu tih vrednosti. Preostali kapital, koji ne bude raspoređen zaposlenima, prenosi se Akcionarskom fondu.

Agencija za privatizaciju je u skladu sa tim, u svemu postupila saglasno odredbama Zakona o privatizaciji, a na čiju doslednu primenu upućuju odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, te ukoliko se htelo drugačije postupanje od odredbi Zakona o privatizaciji, to je moralo biti precizirano Zakonom o javnom informisanju i medijima, što u konkretnom slučaju, nije učinjeno.

Pored činjenice da je ovaj princip raspodele kapitala bez naknade primenjen u svim do sada prenosima kapitala zaposlenima bez naknade, on je takođe primenjen i u postupku prenosa kapitala bez naknade u velikim državnim sistemima (NIS, Aerodrom "Nikola Tesla“, Telekom ...).

Drugačije postupanje Agencije za privatizaciju, kako se ističe, dovelo bi do odstupanja od ustavnog načela ravnopravnosti, odnosno postavilo bi se pitanje svih do sada izvršenih raspodela kapitala bez naknade, što bi imalo negativne posledice i negativne reakcije drugih učesnika u raspodeli kapitala bez naknade, u dosadašnjim postupcima privatizacije i svojinske transformacije.

Agencija navodi i da ukoliko bi se ceo kapital izdavača medija, izražen u akcijama ili udelima, preneo zaposlenima bez naknade, moglo bi se desiti da jedan zaposleni, koji ispunjava uslove za sticanje akcija bez naknade kod izdavača medija (sa na primer ostvarene dve godine radnog staža), stekne ceo kapital izdavača medija.

Agencija za privatizaciju napominje i da je na ovaj način država izašla iz medija, odnosno da prenosom preostalog dela kapitala Akcionarskom fondu, kapital medija ne ostaje u vlasništvu države, već se time uvećava fond namenjen za besplatni prenos kapitala građanima Srbije, zbog čega je Akcionarski fond i osnovan.

NOVINARI UDRUŽENJA: BAHAT ODNOS PREMA ZAKONU

Agencija za privatizaciju je na najgori mogući način "bahato" prekršila Zakon o javnom informisanju i medijima i "izvršila pljačku" na račun države u postupku privatizacije RTV Vranje, upozorili su danas predstavnici te medijske kuće i novinarska udruženja i zahtevali od Vlade Srbije da se izjasni o tom slučaju.

Na konferenciji za novinare rukovodstvo RTV Vranje i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) izrazili su bojazan da su na delu "zakulisne radnje", pošto je Agencija za privatizaciju donela rešenje kojim se dve trećine vlasništva TV Vranje prenosi u državni Akcionarski fond, čime on postaje većinski vlasnik.

Namenjeno "poznatom kupcu"?

Predsednik NUNS Vukašin Obradović je predočio da taj slučaj dovodi u pitanje medijsku reformu i upitao kako je moguće da je set medijskih zakona donet zarad povlačenja države iz medija, a da u privatizaciji država ponovo ulazi u vlasništvo. On je najavio da će Medijska koalicija tražiti od Ministarstva kulture i informisanja da razjasni to pitanje i kaže da li će zakon biti poštovan ili ne, jer, kako je ocenio, čini se da će RTV Vranje kupiti ljudi "koji pazare TV stanice po Srbiji".

Predstavnik UNS Petar Jeremić izjavio je da je RTV Vranje prvi medij u Srbiji čiji zaposleni su u postupku privatizacije bili spremni da preuzmu vlasništvo time što su, kako je naveo, sve uradili po zakonu i stekli pravo da se privatizacija uradi prenosom akcija zaposlenima bez naknade, i to za 100 odsto kapitala.

Međutim, kako je ispričao v.d. direktora RTV Vranje Ninoslav Smiljković, iako su sve u tom postupku uradili prema uputstvima Agencije, umesto da 100 odsto vrednosti kapitala bude preneto sadašnjim i bivšim radnicima te lokalne TV stanice, Agencija donosi odluku da to bude 33,6 odsto, a ostatak Akcijskom fondu, koji onda stiče većinski udeo.

Prethodni direktor TV Vranje Zoran Veličković dodao je da su 30. juna, na isteku roka za prodaju, od Agencije za privatizaciju "počeli da trpe strašan pritisak" da dostave dokumentaciju, jer "postoji kupac".

Prema njegovim rečima, kada su dobili rešenje Agencije, tražili su objašnjenje i rečeno im je da je postupak urađen po Zakonu o privatizaciji i da TV Vranje ne može biti izuzetak.

Predstavnici te kuće se nadaju da je reč o administrativnom propustu i da će to biti ispravljeno, jer u suprotnom na snazi je vladavina sile nad vladavinom prava.

Predsednik UNS Nino Brajović je upitao da li se mediji u Srbiji prodaju tajkunima, koji posle mogu da trguju uticajem, i predočio da je na redu RTV Bor i još oko 20 medija u Srbiji, koji očekuju privatizaciju kroz prijenos akcija zaposlenima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.