Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

Izvor: JužneVesti.com, 07.Apr.2020, 17:46

Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

U obimnom izveštaju Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković odgovorila je na pritužbu Miomira Dejanovića protiv Tijane Đokić, direktorke Osnovne škole “Svetozar Marković i ustanovila da se radi o diskriminaciji.

Premeštajem Miomira Dejanovića na drugo mesto rada, direktorka OŠ “Svetozar Marković” Tijana Đokić prekršila je odredbe člana 7. Zakona o zabrani diskriminacije, člana 18. Zakona o radu i člana 110. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - piše u mišljenju Poverenice.

U izjašnjenju Poverenici, direktorka Đokić je navela da je jedini kriterijum u raspoređivanju bio interes dobre organizacije i najbolji interes učenika u ruralnoj sredini koji takođe zaslužuju kvalitetno obrazovanje, da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne predviđa kriterijume za premeštaj sa jednog na drugo mesto rada, kao i da je sa Miomirem Dejanovićem 13. novembra 2019. godine postigla zajednički dogovor da školske 2019/2020 godine radi na selu, a da 2020/21 bude vraćen u matičnu školu.

U toku postupka je utvrđeno da Dejanović živi u Vranju sa suprugom koja, kao učiteljica, radi van Vranja, da njihov sin ima razvojne poteškoće i da premeštaj stavlja Dejanovića u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zaposlene, da direktorka nije dostavila dokaze koji ukazuju da je premeštaj Dejanovića srazmeran i nužan, odnosno da se cilj nije mogao ostvariti na drugačiji način - piše u dokumentu.

Takođe, Poverenica preporučuje Tijani Đokić da preduzme sve mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti i da najkasnije 2020/21. godine vrati Miomira Dejanovića u matičnu školu i da ubuduće u vršenju poslova ne krši antidiskriminacione propise.

Ovo je epilog problema koji je nastao početkom školske godine, kada je zbog manje upisanih prvaka u Osnovnu školu “Svetozar Marković” jedan učitelj morao biti premešten u seosku školu.

Dejanović je tada rekao da mu je postavljen ultimatum - ili premeštaj ili otkaz, a da je direktorka znala da će njegovom autističnom sinu zbog toga biti onemogućeno pohađenje škole koja mu je neophodna zbog socijalizacije, dok je Đokićeva objasnila da je sve urađeno po zakonu, da nije ugrozila prava učitelja i njegove porodice i da se prilikom premeštaja rukovodila time da učenici u seoskoj školi zaslužuju da imaju dobre učitelje i kvalitetnu nastavu.

Nakon što situacija nije bila rešena ni nakon tri meseca od odluke o premeštaju, Dejanović je započeo i štrajk glađu, koji je prekinuo istog dana nakon što je postigao dogovor sa direktorkom da bude premešten u seosku školu samo ove školske godine, a do danas, osim Poverenice, niko od nadležnih institucija do ministra prosvete nije reagovao na pritužbe učitelja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.