Posle sedam godina obnove Borini glumci se vraćaju kući

Izvor: RTS, 20.Okt.2019, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle sedam godina obnove Borini glumci se vraćaju kući

Izvođenjem opere „Koštana"u Vranju će u ponedeljak, 21. oktobra, biti otvorena obnovljena zgrada pozorišta "Bora Stanković". U rekonstrukciju je uloženo 380 miliona dinara.
Prvo poglavlje u istoriji vranjskog pozorišta je 1896. godina, kada je odigrana prva pozorišna predstava – "Gorski vijenac", u režiji profesora gimnazije Radoja Domanovića. Glumci su bili učenici, a prostor Hotela Vranje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koristila su u narednim decenijama i putujuća pozorišta.

Drugo poglavlje – osnivanje "Građanske kasine", zatim i Okružnog narodnog pozorišta. Sredinom 20. veka uspešno radi amatersko pozorište sa stalnim repertoarom, a 1997. godine pozorište "Bora Stanković" ponovo postaje profesionalno.
Dogodilo se pozorište. Šest dana festivala, i sala, do poslednjeg mesta popunjena. Vranjska publika koja svoj pozorišni ukus razvija 29. festivalskih godina, strpljivo čeka drugu polovinu oktobra i Borine dane.
Od 1979. godine istoriju teatra ispisuje i festival "Borini pozorišni dani", koji je pokrenuo reditelj i glumac Radoslav Radivojević, dugogodišnji direktor Pozorišta. Festival traje četiri decenije, dva puta nije bio održan, 1993. godine zbog renoviranja zgrade i 1995. zbog održavanja drugog festivala.
Najveću tragediju, mimo scene, glumci i publika doživeli su 2. jula 2012. godine, kada je zgrada izgorela u požaru.
u požaru su tada uništeni – dvorana, bina, foaje, podrumski deo. Deo arhive, dokumentacija i neki kostimi sačuvani su, ali oštećeni zbog dima i čađi. Vatra je, prema prvim saznanjima, izbila iza Pozorišta, na bini diskoteke.
"Prepustićemo istrazi da zvanično kaže da je požar podmetnut, u tom prostoru oko bine oseća se jak miris benzina", rekao je Miroljub Stojčić, tadašnji gradonačelnik Vranja
Postupak protiv osumnjičenih za podmetanje požara traje u Osnovnom sudu u Vranju, predmet je u završnoj fazi. Za sedam i po godina, od požara, zgrada pozorišta obnavljana je u fazama. U prvoj fazi građevinskih radova, rekonstrukcija je prekinuta zbog korišćenja oplatnog ulja.
Dve faze dekontaminacije, koje obuhvataju pripremu, struganje, brušenje svih betonskih površina zagađenih oplatolom, završene su. U podrumskim prostorijama zgrade pozorišta počela je sledeća faza, hemijski tretman.
"Ubrzani prirodni proces razgradnje organskih zagađivača koji se nalaze u površinskom sloju betona, kombinacija vodonik peroksida, ultravioletnog zračenja koje simulira sunčeve zrake i oksidacija tih jedinjenja, dok se u potpunosti ne razgrade i izvuku iz površinskog betona, da ostane čist beton", objašnjava Dr Gvozden Tasić sa Instituta za nuklearne nauke "Vinča".
Kada su stručnjaci Instituta "Vinča" uradili dekontaminaciju betonskih površina, obnova je nastavljena. I bez svojih prostorija prethodnih godina, glumci su uspešni na domaćoj i međunarodnoj sceni.
"Tu se desio paradoks, mi smo 30 premijera izveli za sedam godina bez zgrade, i za to vreme osvojili brojne nagrade i imali učešća na brojnim značajnim festivalima, pre svega na Sterijinom pozorju dve godine zaredom, što se nikada u vranjskom pozorištu nije dogodilo", navodi Bojan Jovanović, glumac pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.
Dela najpoznatijeg Vranjanca, po kome pozorište i nosi naziv, Bore Stankovića, oživljavana su na pozornici više puta. Za početak rada u novoj zgradi na repertoaru su opera "Koštana" Narodnog pozorišta u Beogradu, pa "Nečista krv" domaćeg teatra.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle 7 godina obnove počinje da radi pozorište u Vranju

Izvor: Blic, 20.Okt.2019

Izvođenjem opere "Koštana" u Vranju će sutra posle sedam godina biti otvorena obnovljena zgrada pozorišta "Bora Stanković".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.