Pešačenjem, vožnjom bicikle i rolera u gradovima na jugu obeležena Evropska nedelja mobilnosti

Izvor: JužneVesti.com, 22.Sep.2021, 19:26

Pešačenjem, vožnjom bicikle i rolera u gradovima na jugu obeležena Evropska nedelja mobilnosti

Kako bi se građani motivisali da manje koriste automobile, a više alternativne vidove prevoza, danas je i u gradovima na jugu obeležena Evropska nedelja mobilnosti. Na “Dan bez saobraćaja” centar Vranja zauzeli su predškolci i osnovci koji su vozili rolelre i bicikle, a na Trgu u Pirotu je održano takmičenje spretnosti na biciklističkom poligonu. Dan bez automobila podržao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, pa je iskoristio priliku da prošeta i ode pešice >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na posao.

Kako bi se obeležila Evropska nedelja mobilnosti koja je počela 16. septembra i završava se danas, umesto automobila ulice u gradovima na jugu zauzeli su pešaci, sportisti, biciklisti, roleraši.

U centru Vranja su predškolci i učenici od trećeg do šestog razreda osnovnih škola vozili rolere i bicikle, a učenicima su podeljene kacige, svetla za bicikle, prsluci i torbice.

Osnovna ideja bila je da ukažemo na zdraviji način života, odnosno da pored saobraćajnih motornih vozila, treba da koristimo i alternativna sredstva za prevoz kao što su bicikli. Na teritoriji Srbije već pedesetak gradova sprovodi program urbane mobilnosti. Grad Vranje, na čelu sa gradonačelnikom Milenkovićem, planira da u dogledno vreme formira tim ljudi koji će se baviti izradom plana urbane mobilnosti, čime bi se stekli uslovi da se konkuriše za sredstva kako kod republičkih, tako i evropskih fondova - rekao je pomoćnik gradonačelnika Marjan Stanković.

Dan bez automobila obeležen je i u Pirotu, gde se na Trgu pirotskih ratnika, ispred Doma kulture, održalo takmičenje spretnosti na biciklističkom poligonu za učenike osnovnih škola, a za učenike preškolskog uzrasta iz Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” organizovana je radionica.

Gradonačelnik Leskovca iskoristio priliku da na putu do posla porazgovara sa sugrađanima; foto: Grad Leskovac Najuspešniji osnovac je kao nagradu dobio bicikl, dok su svi učenici dobili razne poklone - kacige, rukavice i biciklističku opremu.

Nedelju mobilnosti podržali su i Leskovčani, a gradonačelnik tog grada, kao i zaposleni u Gradskoj upravi, preduzećima i institucijama do radnog mesta su došli pešaka ili biciklom.

Inače, tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je “Zdravi i bezbedni sa održivom mobilnošću”, a slogan pod kojim se obeležava “Krećimo se održivo. Ostanimo zdravi.”

Podsetimo, Dan bez automobila Nišlije su obeležile potpunom obustavom saobraćaja i zatvaranjem ulica u centru grada, koje su zauzeli biciklisti, fudbaleri, odbojkašice i karatisti.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.