Nekad se ovo jelo pravilo U SVAKOJ KUĆI, a danas skoro da NIKO NE ZNA ŠTA JE! (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 20.Jan.2018, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekad se ovo jelo pravilo U SVAKOJ KUĆI, a danas skoro da NIKO NE ZNA ŠTA JE! (VIDEO)

Evo kako da napravite najomiljenije vranjansko jelo!

Samsa je pita od ručno razvijanih kora lisnatog testa i karakteristična je za jugoistočnu Srbiju. Ona je veoma popularna pita, koja se obično vezuje za vranjanski kraj.

Kako se pravi samsa

Potrebno je pomešati brašno i vodu, i tako mešajte kako se testo ne bi zgrudvalo. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Ručno izradite testo, formirajte jufku, pospite odozgo sa malo brašna i ostavite da odstoji 30 minuta.

Da li znate ko je bio Vasa po kome je nazvana jedna od najpoznatijih torti! (RECEPT)

Nakon pola sata, opet premesite testo dok ne postane glatko, opet formirajte jufku i ostavite još 30 minuta. Formirajte testo u delove, tačnije, razvucite testo u obliku kruga debljine do 4-5 mm.



Testo obavezno premažite mašću. Od polovine poluprečnika kruga testa, prema spoljašnjoj ivici testa, isecite testo kao u obliku cveta (u sredini ostavite krug, a od tog kruga prema spoljašnjoj ivici isecite 12 oblika koji liče na latice). Ovih 12 oblika presavijati ka središnjem, okruglom delu testa, uzimajući svaki put deo testa koji je nasuprot prethodnom. Kada su sve takozvane latice preklopljene ka sredini testa i jufka formirana, okrenite ih i posoliti sa malo brašna, ostavite da odstoje još 20 minuta.

Američke vs. domaće, koje god palačinke da izaberete prste ćete da ližete (ISPROBAN RECEPT)

Nakon toga oklagijom razvucite testo debljine 2‒3 mm pravougaonog oblika dimenzija 80 x 40 cm. Sa jedne strane zarolajte testo tri kruga. Jufku prilagoditi dimenzijama pleha, koji ste prethodno premazali sa mašću.

Samsu pecite u rerni na 220 stepeni oko 35‒40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Ukus juga: tradicionalni recept za prpeć

Kada je samsa ispečena, izvadite je iz rerne, prelijte mešavinom kiselog mleka i belog luka i ostavite da "odmori" desetak minuta, pišu na portalu "recepti-kuvar.rs".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.