Najpoznatija kuća u Vranju

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpoznatija kuća u Vranju

Na današnji dan pre 142 godine, Vranje je oslobođeno od Turaka. U sklopu obeležavanja Dana grada, predstavljena je nova postavka u najpoznatijoj kući u Vranju, Muzej-kući književnika Borisava Stankovića. Podignuta je sredinom 19. veka, spomenik je kulture od izuzetnog značaja.
Lični predmeti i podaci o životu i stvaralaštvu Bore Stankovića. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Soba njegove babe Zlate i gostinska soba ne menjaju izgled, sačuvana je autentičnost. Jedna odaja je preuređena, zamenjene su vitrine, postavljeni novi panoi.

"Vitrine su sadržale uglavnom fotografije pozorišnih scena, dela Bore Stankovića koja su izvođena u pozorišnim predstavama koje su izvođene u Vranju i van Vranja", kaže viši kustos, istoričarka umetnosti Mirjana Jovanović.
Prvo izdanje "Koštane", iz 1902. godine, biće u renoviranim vitrinama.
Dragan Mininčić Ciga je više od osam stotina knjiga iz lične kolekcije predao vranjskoj biblioteci. Ranija izdanja dela Bore Stankovića čuvaju se i izložena su u njegovoj sobi.
"Vrlo smo ponosni na stolicu u kojoj je sedeo, stvarao, pisao naš veliki sugrađanin, veliki književnik. Videli ste ove lične predmete u gostinskoj sobi, neki od predmeta su još i miraz babe Zlate, ova slika Jerusalima kao potvrda da su iz stare hadžijske porodice", ističe direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković.
Znamenitost privlači turiste, neizostavna je na ruti školskih ekskurzija. Prošle godine bilo je oko 20.000 ljudi.
"Rekonstrukcija i konzervatorsko-restauratorski radovi na memorijalnom muzeju izvršeni su 2018. godine. Poznato je da od 1967. godine nije ništa rađeno na kući, da je kuća bila u jako lošem stanju, posetioci su jako zadovoljni što se tiče samog izgleda kuća", kaže kustoskinja Muzej-kuće Bore Stankovića Lidija Ilić.
Enterijer i arhitektura Muzej-kuće Bore Stankovića predstavljaju tipičan izgled vranjske gradske kuće iz 19. veka, građene u moravskom stilu. Ulicu i dvorište krasi kaldrma, ispred kuće trem, bunar i dud.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vranje slavi 142 godine od oslobođenja

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jan.2020

Skoro pet vekova duga vladavina Osmanlija u Vranju završena je na današnji dan pre 142 godine, a oslobođenje Vranja predstavlja jednu od završnih etapa oslobođenja Srbije od Turaka. Ovaj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, a povodom Dana grada jutros...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.