Mirković: 72 odsto medija dobilo vlasnike, UNS demantuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirković: 72 odsto medija dobilo vlasnike, UNS demantuje

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja Saša Mirković izjavio je danas u Novom Sadu da je u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike. Udruženje novinara Srbije je, međutim, odbacilo te navode kao netačne, navodeći da je prodato tek 42 odsto medija.

"To je 72 odsto. Siguran sam da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija", rekao je Mirković na konferenciji "Lokalne samouprave i medijski zakoni - godina nulta" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Skupštini Vojvodine. Dodao je da očekuje da će nakon RTV Vranje, istim putem besplatne podele akcija zaposlenima krenuti još oko 20 medija.

Naveo je da je Radio Medveđa jedini medij u kojem su sami radnici prepoznali mogućnost da osnuju konzorcijum i postanu vlasnici svoga medija.

"To je, nažalost, jedan jedini takav primer. Ni model medija civilnog sektora nije dovoljno prepoznat a on bi sasvim sigurno mogao da bude dobar model za opstanak pojedinih medija i nastanak novih medija", rekao je Mirković.

Dodao je da su u toku pripreme za formiranje radne grupe za donošenje nove Medijske strategije, koja bi trebalo da bude doneta tokom 2016. godine.

Pokrajinski sekretar za informisanje Slaviša Grujić rekao je da su pokrajinske vlasti smatrale da ne treba sprovoditi privatizaciju medija dok se ne nađe dobar model za očuvanje medija na lokalu i manjinskih medija.

"Očekujem da će se nakon privatizacije morati pronaći supstitucija za javno informisanje na lokalnom nivou. Lokalni mediji nisu samoodrživi, a pogotovo oni koji imaju sadržaje i na manjinskim jezicima", ocenio je Grujić.

Konferenciju su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i OEBS, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

UNS: Prodato je 47, a ne 72 odsto medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je u postupku privatizacije medija u Srbiji prodato 47, a ne 72 odsto medija, kao što je naveo državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković.

Povodom podataka koje je Mirković danas izneo o privatizaciji medija u Srbiji, UNS je naveo da nije tačno da je "u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike, što je 72 odsto", navodi se u saopštenju tog udruženja.

UNS je dodao da je od ukupno 73 medija koja se privatizuju, prodato 34, što je oko 47 odsto.

"A ako se uzmu u obzir samo mediji za koje je objavljen Javni poziv za prodaju, procenat privatizovanih medija je 68 odsto. UNS ne spori pravo državnom sekretaru na ocenu da je 'siguran da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija', ali upozorava da podaci o broju prodatih medija ne daju osnov za takvu tvrdnju", navodi se u saopštenju.

UNS je saopštio da Ministarstvo kulture i informisanja mora imati u vidu da je 10 medija za koje nije objavljen Javni poziv bez perspektive jer će biti ugašeni, dok najmanje 11 trpi štetu čekajuće Rešenje o prenosu kapitala bez naknade.

"UNS podseća da je 870 novinara i medijskih radnika uzelo otpremnine, kao i da još 30 ima pravo na njih, ali im nisu odobrene. Takođe, bar polovina od 180 zaposlenih u Tanjugu ostaće bez posla, a sudbina nacionalne novinske agencije zbog nezainteresovanosti kupaca i propusta države i menadžmenta je krajnje neizvesna", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove vlasnike dobilo 72 odsto medija

Izvor: Beta, 27.Nov.2015

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja Saša Mirković izjavio je danas u Novom Sadu da je u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike."To je 72 odsto. Siguran sam da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija", rekao je Mirković na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.