Likovna kolonija „Sićevo 2019“ okupila 11 umetnika iz zemlje i inostranstva

Izvor: RadioCity.rs, 02.Sep.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likovna kolonija „Sićevo 2019“ okupila 11 umetnika iz zemlje i inostranstva

Po predlogu umetničkog Saveta likovne kolonije Sićevo čiji je predsednik Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike, ovogodišnji saziv broji 11 učesnika iz Beograda, Niša, Vranja, Kraljeva, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Bugarske, i Crne Gore.
Učesnici Likovne Kolonije Sićevo 2019. su: Nikola Vukosavljević, Aleksandar Cvetković i Milica Rakić iz Beograda, Mihaela Ivanova iz Bugarske, Boris Eremić iz Bosne i Hercegovine, Biljana Keković iz Crne Gore, Đusepe Gonela iz Nemačke, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Pavle Popović iz Kraljeva, Milena Tošić iz Vranja, Vukašin Stanković i Vladica Ristić iz Niša.

Poznata srpska slikarka Nadežda Petrović okupila je 1905. godine  u selu Sićevu svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu: Jakopiča, Grohara, Vesela,  Vučetića i Meštrovića formirajući "Prvu jugoslovensku umetničku koloniju".
Međutim, početak Balkanskog rata u kome je Nadežda izgubila svoj život, Prvog i Drugog svetskog rata, kao i niz političkih  događaja učinili su svoje. Ideja o koloniji jugoslovenskog karaktera je pala u zaborav sve do 1964. godine, kada je na inicijativu niških umetnika i radnika u kulturi grada Niša Likovna kolonija Sićevo obnovljena, i od kada se održava u  kontinuitetu.
Motiv Sićevačke klisure je kao jedna dodirna tačka najčešće služio kao početni impuls, ili inspiracija za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih ostvarenja kao neka vrsta dijaloga umetnika različitih likovnih opredeljenja, stilova i različitih generacija.
Umetnička dela nastala u Likovnoj Koloniji Sićevo predstavljaju jezgro Fonda galerije savremene likovne umetnosti. Do sada je u Koloniji učestvovalo 504 umetnika koji su ostavili 919 dela (od ukupno 1648) za Fundus Galerije SLU.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.