Krizni štab u Vranju: Pojačati nadzor u kolektivima i zatvorenim prostorima

Izvor: JužneVesti.com, 21.Maj.2020, 21:41

Krizni štab u Vranju: Pojačati nadzor u kolektivima i zatvorenim prostorima

Deo članova republičkog Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona sastao se u Vranju, obeleženom kao novo žarište, i kako prenose na sajtu grada, odredio smernice kako bi se suzbila zaraza. Jedina mera koja se pominje na sajtu je "pojačani nadzor u kolektivima i svim zatvorenim prostorima".

Na sednici su bili ministar zdravlja Zlatibor Lončar, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Branislav >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Tiodorović i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Novinari Južnih vesti nisu dobili poziv za ovaj događaj, a u obaveštenju na sajtu grada nema pojašnjenja kako će se tačno rigoroznija kontrola sprovoditi, niti ostalih zaključaka sa sastanka.

Na sednici Kriznog štaba donete su određene smernice od strane ministra u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze u našem gradu. Jedna od njih je pojačani nadzor u kolektivima i svim zatvorenim prostorima, koji ćemo sprovoditi preko lokalnog Kriznog štaba. Svi radnici izolovanog žarišta u fabrici nameštaja su uzorkovani i pod opservacijom. Nadam se da ćemo u narednom periodu širenje virusa staviti pod kontrolu - kaže Milenković.

Tiodorović je istakao da sve zaražene osobe imaju lakšu kliničku sliku, a situaciju u Vranju i Leskovcu ocenio nesigurnom, ali pod kontrolom.

Najvažnije, u ovom trenutku, je obratiti pažnju na velike radne organizacije, uz povećanu kontrolu. Ovi krajevi su poznati po tome što u velikim sistemima radi veliki broj ljudi iz okolnih sela i to je važan podatak jer može dovesti do zaražavanja seoskih porodica sa više generacija, a onda može doći i do ugrožavanja starijeg stanovništva. Apelujemo još jednom na primenu svih mera, jer iako je ukinuto vanredno stanje nisu ukinute mere - kaže Tiodorović.

I zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batutu Darija Kisić Tepačević istakla je da je i u Vranju i u Leskovcu širenje zaraze isključivo vezano za radne kolektive i porodične kontakte. Ona je rekla, kako prenose na sajtu Vranja, da se "adekvatno reagovalo i da je obustavljen rad u fabrikama", iako to važi za vranjsku fabriku Dodić, ali ne i leskovačku Juru, koja je samo smanjila kapacitet rada.

Podsetimo, Vranje i Leskovac su poslednjih dana među gradovima sa najvećim brojem obolelih. Po poslednjem preseku, Leskovac je bio drugi grad u Srbiji po broju novozaraženih, sa 20 novih slučajeva, a Vranje treće, sa 10. Juče je u Vranju bilo više novih slučajeva nego prekjuče u celoj Srbiji.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.