Komisija najpre na lokacijama kod Vranja, teren dekontaminiran

Izvor: RTS, 26.Maj.2018, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija najpre na lokacijama kod Vranja, teren dekontaminiran

Nedavno formirana Komisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja prvo će obići Vranje. U Pčinjskom okrugu municijom sa osiromašenim uranijumom gađana je Pljačkovica kod Vranja, kao i Bratoselce, Borovac kod Bujanovca i Reljan kod Preševa. Ti tereni su dekontaminirani, a prema podacima Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja nije utvrđeno prisustvo osiromašenog uranijuma u životnoj sredini. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Marko Jović već 14 godina pokušava da sazna da li je njegov otac Miroslav prva žrtva osiromašenog uranijuma. Krajem maja 1999. godine Pljačkovica je u tri navrata gađana tim projektilima, u junu su radnici Vodovoda ogradili prostor. Miroslav je posle nekoliko godina oboleo od raka pluća.

"Odmah su doktori rekli da je to povezano sa tim što su radili na Pljačkovici bez zaštitne opreme. On je posle nekoliko meseci preminuo", priča Marko.
On je potom dobio drugačije informacije – da su ostali faktori uticali na oboljevanje, ne i osiromašeni uranijum.
I Udruženje uranijumskih žrtava traži istinu.
"Ako se kaže da je pravda spora, ali dostižna, i mi u Vranju imamo pravo da se nadamo da će do te pravde doći, da ćemo do istine doći – šta su uradili, koliko su bacili, koje su posledice", rekao je Gradimir Jovanović iz Udruženja.
U izveštajima o zdravstvenom stanju stanovništva Vranja prethodnih godina porast broja obolelih od malignih bolesti nije povezivan sa zračenjem, jer se podaci, statistički, nisu razlikovali od podataka iz ostalih delova zemlje.
Dekontaminacija Pljačkovice rađena je 2004. godine, tada je izvađeno 47 metaka i kontaminirana zemlja oko projektila. Čišćen je teren i kod Bujanovca i Preševa.
Ekološko društvo iz Bujanovca, uz podršku Ministarstva prosvete realizuje projekat "Život sa osiromašenim uranijumom". Preporučuju heljdu, aroniju i tretiranje zemljišta zeolitom.
"Zeolit je jako dobar zato što ima takvu kristalnu rešetku koja čisti olovo, kadmijum, uranijum, sve teške metale iz zemlje. Zeolita imamo ovde, u selu Zlatokop, procenjuje se da ga ima oko dva miliona tona", ističe Snežana Milošević iz tog ekološkog društva.
Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije od 2009. godine prati radioaktivnost životne sredine.
Agenciji stručne institucije dostavljaju rezultate analiza vode, zemlje i biljaka, i svi dosadašnji podaci ukazuju da nisu utvrđene povećane koncentracije radionukleida, nema ni osiromašenog uranijuma.
Agencija meri i doze gama-zračenja na devet lokacija u zemlji. Sve do sada izmerene vrednosti u Vranju u skladu su sa varijacijama prirodnog fonda zračenja.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.