Kako se crta znanje

Izvor: RTS, 20.Dec.2018, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se crta znanje

Učitelj Miomir Dejanović iz Osnovne škole "Svetozar Marković" u Vranju u nastavi koristi strip, da deci približi gradivo. Zbog toga je prošle godine proglašen za jednog od najboljih edukatora u Srbiji. Otišao je i korak dalje, stripove pripremio i objavio kao zbirku.
"Da ti nacrtam", naziv je zbirke edukativnih stripova koje su učenici crtali na časovima, na osnovu gradiva, a njihov učitelj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Miomir Dejanović čuvao. Neke stripove je i sam crtao.

"To je jedinstvena zbirka u Srbiji, a možda i šire, gde se ovi stripovi koji dolaze iz nastave mogu koristiti i dalje u nastavi. Znači, iz nastave za nastavu u radu sa generacijama koje tek dolaze", kaže Miomir Dejanović, učitelj u Osnovne škole "Svetozar Marković" u Vranju.
Zbirka sadrži sedamdeset edukativnih stripova. Za neke su učenici na takmičenjima, osvajali nagrade.
"Učitelj je crtao neke stripove pa sam čitala i onda sam i ja počela tako da crtam", kaže učenica Emilija Veljković.
Nevena Dinov, učenica kaže da je nastava bolja kroz stripove, zato što deca mnogo brže pamte kroz slike nego samo kroz tekst.

U stripovima obrađuje basne, govori o istorijskim ličnostima, i objašnjava funkciju prideva.
"Mogu sve lakše da naučim, zato što mogu da izvučem veću pouku nego iz teksta", kaže učenik Aleksandar Jovanović.
Zbirka edukativnih stripova štampana je u 500 primeraka. Većinu je učitelj Dejanović poklonio školskim bibliotekama i kolegama.
"Moja namera je da ta zbirka dopre do što većeg broja čitalaca, tako da se deca upoznaju sa strip stvaralaštvom kroz koje se izražavaju misli i osećanja", rekao je učitelj. 
Miomir Dejanović - Midej, pripremio je i kompjutersku aplikaciju koju predstavlja kolegama i starijim đacima da im približi strip.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.